Blic

MISICE ĆU UČITI KAKO SE KUVA PASULJ

Na izboru za najlepšu devojku planete srpska misica predstavić­e se u narodnoj nošnji, u kojoj je maltene odrasla, te folklorom, kojim barata od malih nogu i darovima koje nosi iz svog zavičaja.

- vladimir lojanica

Anđelija Rogić će nas u kineskom gradu Sanja 18. novembra predstavlj­ati na finalu Izbora za mis sveta, a kako kaže za “Blic“, red je u ovakvim prilikama da se organizato­rima na poklon, koji će otići u humanitarn­e svrhe, ponese autentičan predmet iz Srbije.

- Poneću na dar neke delove narodne nošnje, poštanske markice sa mojim likom, ali i čuveni zlakuški lonac. Pričaću kako se u njemu priprema kupus, sarma, pasulj, objašnjava­ti da je to brend mog rodnog kraja. Daću sve od sebe da Srbiju u najboljem, tradiciona­lnom svetlu predstavim svetu kaže Anđelija Rogić.

Od kandidatki­nja se, između ostalog, traži da kroz scenski nastup predstave folklor svojih država, a naša misica to ima “u malom prstu”.

Studentkin­ja je Učiteljsko­g fakulteta u Beogradu, ali ponosna i čvrsto drži do svojih korena iz okoline Užica. Kraj njenih rodnih Gorjana je selo Zlakusa, osim po čuvenim majstorima - lončarima poznato i po Etno-udruženju „Zavičaj“koje baštini srpsku narodnu tradiciju.

- U Kinu putujem 20. oktobra jer je na programu niz čelendža na kojima treba da se predstavim­o nekim svojim talentima, znanjem stranih jezika, modelingom, nacionalni­m plesom, narodnim nošnjama. Ono čime se vodim kroz takmičenje i za šta se zalažem jeste rad sa decom, očuvanje našeg folklora i starih zanata - priča Anđelija Rogić za „Blic“.

Lepotu joj niko ne poriče, ali ples će joj najlakše pasti članica je KUD-a „Zavičaj“, s kojom je prošla pola sveta. Udruženje iz Zlakuse neguje i izradu tradiciona­lnih narodnih nošnji, starog nakita, grnčarije...

Sve će to našoj misici dobro doći da se na drugom kraj sveta oseća kao na svome.

- Još nismo odlučili da li ću nastupiti u užičkoj ili nekoj drugoj srpskoj narodnoj nošnji. Kako god, sašiće mi je članice „Zavičaja“, koje se bave očuvanjem starih zanata i izrađuju nošnje za naš, ali i mnoge srpske KUD-ove u zemlji i svetu. Žao mi je što u plesnom delu neću imati više vremena da predstavim bogatstvo našeg folklora i ritma, pa ću morati da spremim neki mini-splet igara - kaže Anđelija Rogić.

Ona je ostala zadivljena izgledom devojaka sa kojima će se takmičiti za najlepšu ženu na svetu.

- Konkurenci­ja je jaka, cilj mi je, za početak, da se plasiram u top 40, što bi bio veliki uspeh, ali se nadam da ću moći i daleko više da doguram - poručuje mis Srbije.

DAĆU SVE OD SEBE DA SRBIJU U KINI PREDSTAVIM U NAJBOLJEM, TRADICIONA­LNOM SVETLU, KAŽE MISICA

 ??  ?? konkurenci­ja je jaka, ali se naša misica nada dobrom plasmanu anĐelija Će se predstavit­i u srpskoj nošnji koja Će biti ruČno izraĐena u njenom rodnom kraju
konkurenci­ja je jaka, ali se naša misica nada dobrom plasmanu anĐelija Će se predstavit­i u srpskoj nošnji koja Će biti ruČno izraĐena u njenom rodnom kraju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia