Poštujemo odluku Srbije o neutralnosti

Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije - kaže u intervjuu za “Blic” generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Blic - - Tema Dana - IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

On ističe da je lično u većoj meri usredsređen na ono što NATO i Srbija još mogu da urade zajedno, uz puno poštovanje srpske politike vojne neutralnosti.

- Krajem septembra održali smo vežbu za pomoć u vanrednim situacijama u BiH. Srpsko osoblje je učestvovalo u njoj i dalo izvanredan doprinos. Srbija se ponudila da organizuje vežbe za pomoć u vanrednim situacijama u zemlji, i drago nam je što ćemo sarađivati sa srpskom vladom u osmišljavanju i sprovođenju vežbe, koja će poboljšati sposobnost osoblja širom regiona da reaguje u vanrednim situacijama kao što su poplave i šumski požari.

Kako komentarišete trenutne odnose između Srbije i NATO-a?

- Mislim da su sadašnji odnosi vrlo dobri. Obe strane imaju pragmatičan pristup odnosu. Dosta praktično sarađujemo. Na primer, pomažemo srpskim snagama da procene nivo spremnosti i interoperabilnosti za učešće u mirovnim misijama UN i EU. Takođe sarađujemo u oblasti vojne reforme, posredstvom Grupe Srbija/NATO za reformu odbrane koja pomaže u modernizaciji oružanih snaga Srbije. Zatim, završili smo nekoliko projekata za bezbedno odlaganje više od 2.000 tona opasnog viška municije posredstvom povereničkih fondova koje vodi NATO. A sada se naša saradnja širi sa naučnog istraživanja na spremnost za reagovanje u slučaju katastrofe, pa sve do učešća u vojnim vežbama.

NATO je svestan značajne uloge Srbije za stabilnost u regionu. Naš dijalog i praktična saradnja u oblastima koje sam pomenuo koriste Srbiji. Na primer, zajedničke vežbe doprinose većoj bezbednosti srpskih vojnika angažovanih u međunarodnim mirovnim operacijama; vežbe civila za reagovanje u vanrednim situacijama, poput one koja će uskoro biti održana u Srbiji, od neprocenljive su važnosti kada država mora da se uhvati u koštac s prirodnim katastrofama. Sve su tu dobre prilike da Srbija pokaže svetu da znatno doprinosi regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti. U tom smislu, zahvalan sam što će Srbija sada dati doprinos kroz obučavanje iračkih vojnih medicinskih stručnjaka u Srbiji, u okviru NATO programa obuke za Irak.

Predsednik Aleksandar Vučić insistira na tome da će Srbija ostati vojno neutralna.

- Na Srbiji je da odluči o tome kakvu će spoljnu i odbrambenu politiku voditi. Apsolutno poštujemo neutralnost Srbije. A neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država, uključujući i Švedsku, Finsku i Austriju. Imamo zajedničke vežbe, delimo informacije i imamo višegodišnji politički dijalog o zajedničkim problemima. Osim toga, mnoge države partneri NATO daju dragoceni doprinos u ljudstvu u misijama NATO, uključujući i Avganistan i (misiju za obuku, savetovanje i podršku avganistanskih oružanih snaga) “Resolute Support”.

Veoma cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da ga unapređujemo kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima. Biće mi veoma drago da pozdravim predsednika Vučića sutra u sedištu NATO. Moja zamenica Rouz Gotmeler prisustvovala je inauguraciji predsednika Vučića i nedavno je govorila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.