Saudijci i Iranci u klinču

TENZIJE U LIBANU PARAVAN ZA SUKOB DVE NAJJAČE ZEMLJE

Blic - - Svet -

U južnom predgrađu Bejruta, gde se zgrade obeležene ratovima stapaju s plakatima najnovijih žrtava, stanovnici govore o mogućem novom sukobu do sada neviđenih razmera - između Irana i Saudijske Arabije.

Pretnja nije ograničena samo na predgrađa Bejruta i južni Liban, gde dominiraju šiiti, već se uvukla u sve oblasti zemlje koja se iznenada našla u središtu ogromne regionalne krize. Konfrontacija Irana i Saudijske Arabije izraženija je nego ikada u modernoj istoriji, a njihova trka za konsolidovanje uticaja na teritorijama između Sane, prestonice Jemena, i Bejruta, glavnog grada Libana, bliži se vrhuncu. Promenu pristupa diktira Rijad, gde je nova vlast odlučila da postavi Saudijsku Arabiju na potpuno nove osnove unutar zemlje, ali i da promeni način na koji kraljevina predstavlja sebe regionalno i globalno. Ambiciozni prestolonaslednik Muhamed bin Salman dobio je ovlašćenje od oca, kralja Salmana, da se uhvati u koštac sa onim što kraljevina i njeni saveznici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vide kao iransko zauzimanje najvažnijih delova sunitskog arapskog sveta.

Sukob između dve glavne islamske verske zajednice oko toga ko treba da nasledi proroka Muhameda dugo je bio polazna tačka u nastojanju da se objasni aktuelni rivalitet između Teherana i Rijada, ali se u novije vreme taj sukob pretvorio u borbu za političku moć i uticaj, naročito u godinama nakon svrgavanja Sadama, kada je region duboko destabilizovan. Prošle godine, Iran je pružao podršku armiji Bašara al Asada u Siriji i sarađivao sa iračkom vojskom i paravojskama u borbi protiv Islamske države i odigrao vodeću ulogu u njenom vojnom porazu. To je uglavnom učinio preko posrednika, koji su odigrali ključnu ulogu u većini bitaka i pomogli da se očisti teritorija širom Iraka i u većem delu Sirije koja je postala od strateškog značaja. Iran sada kontroliše gotovo ceo koridor od Teherana do Tartusa u Siriji, na obali Sredozemnog mora, što mu omogućava pristup morskoj luci daleko na zapadu. Od svih posrednika, Hezbolah u Libanu je najdragoceniji i najmoćniji. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah veoma je zainteresovan za saudijski rat u Jemenu, u kojem se vojska kraljevine bori protiv Huta, koje barem delimično podržava Iran. Rijad veruje da su pripadnici Hezbolaha odigrali ključnu ulogu u naoružavanju i obučavanju Huta i tvrdi da su upravo oni ispalili balistički projektil prema aerodromu u Rijadu u noći kada je Hariri podneo ostavku.

hariri podneo ostavku u rijadu hasan rohani, iranski predsednik mohamed bin salaman, saudijski prestolonaslednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.