VLAST SEVERNE KOREJE DA SE URAZUMI

Blic - - Tema Dana -

Kako komentarišete teške reči koje su razmenili američki i severnokorejski lideri Donald Tramp i Kim Džong Un? - Sjedinjene Države imaju neopozivo pravo da brane sebe i svoje saveznike. Na vlastima u Severnoj Koreji je da se urazume. Oni moraju da poštuju sve relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN. Upravo sam se vratio iz posete Japanu i Republici Koreji. Severnoatlantski savez i naši partneri duboko su zabrinuti zbog postupaka Severne Koreje. Žestoko osuđujemo testiranje balističkih projektila i nuklearne probe Pjongjanga.

na Beogradskom bezbednosnom forumu zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Osim toga, moramo da razmotrimo aspiracije Srbije kada je u pitanju EU. Proces evropskih integracija zasnovan je na više principa koji obuhvataju promovisanje i očuvanje demokratskih vrednosti, poštovanje vladavine prava i dobrosusedske odnose. U tom smislu, Srbija se upustila u ambicioznu avanturu; ali putovanje se isplati, zato što će evroatlantska saradnja na kraju pomoći jačanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Šta mislite o širenju ruskog uticaja na Balkanu? Da li na to gledate kao na pretnju?

- NATO ostaje potpuno posvećen stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana. Odlučni smo da pomažemo državama i regionu u sprovođenju reformi na dobrobit njihovih građana, bez obzira na to da li žele da se pridruže NATO-u. To će koristiti njihovim državljanima, njihovim zemljama i evroatlantskoj porodici u celini.

Poštujemo suverenitet svake države u odlučivanju o političkim i bezbednosnim aranžmanima; od Rusije očekujemo to isto. To je osnovni princip evropske bezbednosti na koji smo se svi obavezali Završnim aktom iz Helsinkija. NATO u potpunosti poštuje neutralnost Srbije. Neutralnost nije prepreka bliskom partnerstvu. Finska i Švedska su neutralne države, a u isto vreme i bliski partneri NATO. Veoma nam je drago što jačamo partnerstvo sa Srbijom kao neutralnom zemljom.

Dakle, protiv ste spoljnog mešanja?

- Svako spoljno mešanje u demokratske procese neprihvatljivo je. Ljudi u Srbiji i na čitavom Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bismo se vratili u vreme kada su etnički sukobi bili iznad dobrosusedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropsku integraciju. Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka, ma kakva bila, mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama.

Šta nam možete reći o trenutnim odnosima između NATO i Rusije?

- Praktična saradnja NATO i Rusije i dalje je suspendovana zbog agresivnog ruskog delovanja u Ukrajini. U isto vreme, kanali političkog i vojnog dijaloga ostaju otvoreni. I dalje smo otvoreni za periodičan, fokusiran i smisleni politički dijalog s Rusijom na bazi reciprociteta, kao što je dogovoreno na Varšavskom samitu u julu 2016.

Savet NATO-Rusija treba da odigra važnu ulogu kao forum za dijalog i razmenu informacija, kako bi se smanjio nivo nerazumevanja i povećala transparentnost. Od aprila prošle godine održali smo šest sastanaka, poslednji 26. oktobra. I dalje postoji fundamentalno neslaganje između NATO i Rusije po pitaju Ukrajine i načinu rešavanja krize.

Jasno smo stavili Rusiji do znanja da su geografske razmere i obim njihove vežbe „Zapad 2017“znatno izašle iz okvira koji je Rusija ranije najavila. U isto vreme, složili smo se da je princip recipročnog obaveštavanja o vežbama koristan.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.