Evropa pokazuje zube

Stvaranje vojske EU sve je izvesnije, nakon što su juče ministri spoljnih poslova i odbrane 22 zemlje članice potpisali odbrambeni pakt.

Blic - - Svet - dobrivoje katanić

Projekat se zove PESCO (Permanentna strukturna odbrambena saradnja) i mogao bi da postane jednako ključan za vojsku Evrope, kao što je evro za ekonomiju. O tome kako bi EU vojska izgledala još se pregovara i diskutuje, a zasad je sve na nivou predloga. Ipak, očekuje se da odluka o prvom projektu donese već kroz manje od mesec dana, tačnije 11. decembra. Među 47 projekatnih predloga, koliko ih je trenutno na stolu, nalazi se formiranje transportnih bolnica, logističkih centara, zajednička obuka oficira i formiranje Evropskog centra za krizne situacije, preneo je „Berlin morning post“. Vojska bi imala sopstveni budžet, jedinstvenu komandu i EU grbove. Kako je preneo britanski „Ekspres“, među planovima je i nabavka vojnih dronova koji mogu da nose rakete, dok je „Fajnenšel tajms“prošle nedelje podsetio da Nemačka i Francuska

rade na dizajniranju EU borbenih aviona.

Osnovni cilj PESCO-a biće da smanji probleme saradnje među članicama jer evropske zemlje uglavnom koriste različite vojne sisteme. Takođe će se raditi i na uštedi novca kombinovanjem resursa, kao što je francusko-nemački plan za evro-avion.

Iako su Nemačka i Francuska predvodnice projekta, razlike između Pariza i Berlina ipak su uočljive. Originalna ideja Pariza bila je da oformi malu grupu zemalja oko francuske vojske koje bi zajedno izvršavale misije za EU, međutim nemačkim podsticanjem PESCO je proširen, objavio je „Fajnenšel tajms“.

PESCO se takođe smatra svojevrsnim kišobranom za regionalnu odbranu - slično već postojećoj saradnji belgijske i holandske mornarice ili evropsko-transportnoj komandi Holandije, Belgije, Nemačke i Francuske. Ono što tek treba da bude razrađeno jeste eventualno učešće zemalja koje nisu članice EU, poput Norveške.

Dodavanje gasa na formiranje evropske vojske najavio je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kada je pre nekoliko nedelja najavio je da će pogurati stvaranje vojske Evrope do kraja godine. Kako je rekao, cilj je da se zaštite granice bloka i učvrsti odbrana od destabilizacije oko EU.

Ovo je prvi pokušaj da se oformi odbrambeni pakt Evrope još od pedesetih godina. Takav sporazum dugo je blokirala Velika Britanija, koja je bila protiv stvaranja vojske EU, ali su Francuska i Nemačka oživele tu ideju nakon britanske odluke o napuštanju Unije. Države članice Evropske unije nadaju se da će odbrambeni pakt smanjiti zavisnost Evrope od SAD i dati EU veću ulogu u međunarodnim krizama.

Ipak, tvorci PESCO-a insistiraju na tome da će on biti paralelan sa operacijama NATO-a, koji će zadržati glavnu ulogu u teritorijalnoj odbrani kontinenta.

osnovni cilj pesco jeste da smanji problem saradnje meĐu Članicama i ojaČa spoljne granice

prvi pokušaj da se oformi odbrambeni pakt evrope od pedesetih godina. junker ranije podržao eu vojsku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.