Pudždemon odustaje od secesije?

Blic - - Svet - Tanjug

Svrgnuti katalonski predsednik Karles Pudždemon izjavio je juče da bi mogao da razmotri predlog rešenja španske političke krize, koji ne uključuje secesiju Katalonije, čime bi se ublažilo stav o nezavisnosti koji ga je prošlog meseca koštao funkcije, prenosi Rojters.

- Spreman sam, i uvek sam bio spreman da prihvatim realnost drugačijih odnosa sa Španijom. Ta (druga mogućnost) je još uvek moguća. Ja sam ceo svoj život za nezavisnost, radio sam 30 godina kako bi se na još jedan način Katalonija usidrila u Španiju - rekao je on u intervjuu za belgijski „Soar“.

Kako se navodi, Pudždemon, koji je ranije insistirao da deklaracija o nezavisnosti treba da bude osnova bilo kakvih pregovora sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, uslovno je oslobođen nakon što mu je pružen međunarodni nalog za hapšenje. Trenutno se nalazi sa četiri bivša katalonska ministra u egzilu u Belgiji.

Pudždemon je tokom vikenda izazvao pravu buru kada je izjavio da ga Belgijanci usled pritisaka iz Madrida tretiraju kao da je „narko-diler, kriminalac ili pedofil“.

- Mislim da je ovo zlostavljanje, ne politika - rekao je u nedelju.

svrgnuti katalonski lider spreman na kompromis

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.