Viljušku iz 13. veka ukrala beskućnica

Blic - - Hronika - Veselin Pešić

Beskućnica (48) protiv koje je policija podnela krivičnu prijavu ukrala je neprocenjivu viljušku staru osam vekova sa dvora srpskih vladara neposredno pre otvaranja izložbe u vranjskoj galeriji.

Policijska uprava u Vranju podneće protiv nje krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinila tešku krađu.

Portparol Policijske uprave Goran Jovčić saopštio je da će krivična prijava protiv beskućnice biti podneta u redovnom postupku zbog osnovane sumnje da je pre otvaranja izložbe “Jelena velika kraljica” u Galeriji vranjskog Narodnog muzeja neopaženo ukrala vrednu viljušku iz 13. veka. Zahvaljujući snimcima kamere sa video-nadzora, policija je privela ženu i od nje oduzela neprocenjivu viljušku, koja je vraćena kraljevačkom Narodnom muzeju, čija postavka je prikazana u Vranju.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković izjavio je za “Blic” da je po želji kustosa kraljevačkog muzeja Suzane Novčić bilo predviđeno da srednjovekovni nož i viljuška budu izloženi samo dok traje otvaranje izložbe. Planirano je bilo da posle otvaranja pribor za jelo srpskih srednjovekovnih vladara države Raške bude sklonjen. Nikome nije jasno kako je uljezu uspelo da uđe u galerijskii prostor pre otvaranja izložbe posvećene sećanju na sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske. Kako saznajemo, u Srbiji postoje samo tri takve viljuške stare više od osam vekova.

- Muzej u Vranju nema specijalno obezbeđenje za čuvanje izložbenih eksponata. Kada organizujemo izložbe sa eksponatima velike vrednosti, obaveštavamo policiju, od koje tražimo obezbeđenje. Prostor muzejske galerije dobro je pokriven video-nadzorom. Obezbeđenje nismo tražili, jer je planirano da viljuška i nož budu sklonjeni odmah posle otvaranja izložbe - rekao je direktor Saša Stamenković.

viljuška sa srpskog dvora je neprocenjive vrednosti: uviĐaj u galeriji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.