GODINU DANA VLADE ANE BRNABIĆ U plusu ekonomija problemi - mediji i

Blic - - TEMA DANA - Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Povećanje penzija i pozitivni ekonomski parametri najveći su uspeh Vlade Ane Brnabić, dok još mnogo mora da se radi na vladavini prava i medijskim slobodama, a izazov će biti i borba protiv kriminala. U narednoj godini trebalo bi da bude rešeno i pitanje Kosova.

Kao svoje najvažnije rezultate u Vladi Srbije ističu trajno povećana primanja svim penzionerima za pet procenata.

- Za 10 odsto su povećane plate najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, zaposlenima u sudovima, tužilaštvima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture i Poreskoj upravi, pripadnicima Vojske, MUP-a i bezbednosnih službi - kažu za “Blic” u Vladi.

Najavljuju i da će krajem 2018. biće ukinut Zakon o privremenom utvrđivanju načina isplate penzija, čime se ukidaju mere smanjenja penzija donete krajem 2014. godine.

- Ukidanjem zakona, penzije će u proseku biti povećane za 7,2 odsto, a već sledeće godine biće veće za 11,3 procenata u odnosu na 2014. - ističu u Nemanjinoj 11.

Rast BDP-a u prvom kvartalu 2018. godine iznosi 4,6 odsto, što je najveći kvartalni rast ostvaren u poslednjoj deceniji i najviši ostvaren rast u regionu.

- Suficit budžeta pri kraju juna 2018. godine iznosi 24,6 milijardi dinara, što je 47,2 milijarde bolje od planiranog - navode i naglašavaju da je porastao i izvoz. Stopa nezaposlenosti, tvrde, pala je ispod 12 odsto, što je najniži nivo od 2008. godine, dok je priliv stranih investicija skočio.

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” dobio je strateškog partnera potpisivanjem ugovora o koncesiji sa francuskim “Vansijem”, a indijski TAFE kupio je IMT za 66 miliona dinara. Započeta je izgradnja trećeg bloka u Termoelektrani „Kostolac“, a kapacitet Aerodroma „Nikola Tesla“povećan je sa 5,5 miliona na 7,5 miliona putnika puštanjem u rad novog terminala 2B.

Godinu dana Vlade zvanično će biti obeleženo sledeće nedelje u Subotici.

poveĆanje plata i penzija, rekordan suficit i rast bdp u . godini ono je Čime se vlada može pohvaliti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.