Ideolog naše baškari se u

Mirjana Marković će svoj 76. rođendan 10. jula dočekati sa presudom za kriminal, ali u elitnom naselju Moskve i u luksuzu, sa novcem za koji se opravdano sumnja da je pokraden od građana Srbije.

Blic - - POLITIKA - Vuk z. cvijĆ

Udovica Slobodana Miloševića, koja je prekjuče, posle postupka koji je trajao 15 godina, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom dodele stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, pobegla je iz Srbije pred ubistvo Zorana Đinđića početkom 2003. godine.

Poslednji put se oglasila nedavno, preko nekih tabloidnih medija u Srbiji, nakon što se luksuzan stan njene ćerke Marije na Dedinju od 253 kvadrata našao na dobošu. Ona se tada, prema navodima iz medija, bacila u odbranu ćerke i njene na sumnjiv način stečene imovine, koja se sada našla u rukama izvršitelja. Navela je da im je stan “na prevaru” uzeo jedan beogradski advokat, prijatelj Marije Milošević. Mira Marković je danas nedostupna organima Srbije i nalazi se u Moskvi gde je dobila politički azil.

ODAKLE NOVAC?

Od čega danas živi siva eminencija zločinačkog režima, kako finansira boravak u elitnom naselju u Moskvi? O finansijama porodice Milošević - Marković se malo zna, ali je poznato da je 25. aprila 2000. ubijen direktor JAT-a Živorad - Žika Petrović ispred svog stana u Beogradu, a njegovo zaduženje je bilo iznošenje novca iz zemlje. Ime šefice zloglasnog JUL-a pojavilo se u više kriminalnih istraga, koje su većinom bile vezane i za velike finansijske prevare. Sumnja se da novac od koga oni danas žive u Moskvi delom dolazi i iz tih sumnjivih aranžmana, za koje ona do danas u Srbiji nije odgovarala.

MARKOVI POSLOVI

Deo bogatstva nesumnjivo dolazi od poslova njenog sina Marka Miloševića. Bivši diktator Slobodan Milošević je milione njegovog sina obrazlagao sada već čuvenom izjavom da je bio vredan i “nosio gajbice”. Osim što se zna da je u Srbiji posedovao “Bambilend” i lanac parfimerija, Milošević junior je bio nasilan, a sumnja se da je sa kriminalnim grupama švercovao cigarete. Naime, ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji “Mreža” vođenoj protiv organizovanih grupa švercera cigareta. Protiv njega i njegove majke Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi i dalje pretkrivični postupak. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao procenat od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam poslovao. Zarada koju je ostvario

U ŠVERCU CIGARETA KLJUČAN JE BIO TELEFONSKI POZIV MARKOVE MAJKE DIREKTORU CARINE KERTESU

procenjuje se na nekoliko stotina miliona nemačkih maraka.

Prema tim podacima, Marko Milošević je cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, a one su se zatim, na graničnom prelazu u Srbiji, “pretvarale“u nameštaj koji se navodno izvozi za Mađarsku. U ovim slučajevima ključan je bio telefonski poziv Markove majke direktoru Carine Mihalju Kertesu. Pre više godina i sam Kertes je dao iskaz o ovome navodeći njene pozive. Taj postupak je privremeno obustavljen, jer ona nije dostupna Srbiji. Kertes je već osuđen kao pripadnik grupe švercera cigareta koju su predvodili Radovan Stojičić Badža, tadašnji prvi policajac, i njegov brat Siniša.

Bivši osuđeni šef DB Radomir Marković je govorio i o švercu cigareta. Naveo je da je novac iznesen u Moskvu.

GDE ŽIVI?

Mirjana Marković danas živi u elitnom delu Moskve, u rezidenciji pod obezbeđenjem. Rusko tužilaštvo 2010. je saopštilo da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola. Ako je verovati Draganu Hadži Antiću, bliskom prijatelju Mire Marković, ona u Moskvi živi od 58.000 dinara profesorske penzije, koju joj on redovno šalje iz Beograda. To je oko 580 dolara, što je za moskovske prilike izuzetno malo. Sirotinja u ovom megalopolisu živi sa 1.000 dolara mesečno.

A MARKO I MARIJA? Marko Milošević se kreće i posluje na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Marija Milošević je član porodice čije je ime najmanje dovođeno u vezu sa kriminalom i zločinima. Međutim, prilikom hapšenja njenog oca Slobodana Miloševića 1. aprila 2001. u vili „Mir“na Dedinju, ona je pucala iz pištolja na istražnog sudiju Gorana Čavlinu i ljude koji su bili sa njim. Protiv nje je te godine poveden krivični postupak i optužena je za izazivanje opšte opasnosti i nelegalno držanje pištolja. Ona je saslušana i dala je odbranu, ali je zatim pobegla

u Crnu Goru. Marija Milošević se branila da je “pucala u modro, plavo nebo” i da je pre toga popila tablete za smirenje i dosta alkohola, te da nikoga nije htela da povredi. Od kraja maja 2006. na snazi je poternica i određivanje pritvora, jer se nije odazivala na pozive suda. U međuvremenu je 2007. zastareo deo optužnice za nezakonito držanje pištolja iz koga je pucala.

Ona je bila prvostepeno osuđena krajem septembra 2002. uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine. Međutim, na žalbu njenih branilaca ta presuda je poništena i suđenje je krenulo iz početka. Postupak je trenutno u prekidu. Takođe je pokušala da se odrekne srpskog državljanstva, ali to nije bilo moguće jer se protiv nje vodi krivični postupak. Izjašnjava se kao Crnogorka i podržala je i nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Živi godinama u Crnoj Gori.

u moskvi kažu da mirjana markoviĆ ima status politiČke izbeglice

slobodan miloševiĆ tvrdio je da se sin marko obogatio „noseĆi gajbice“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.