Evropa našla kom

Nakon gotovo deset sati pregovora, lideri Evropske unije su na samitu u Briselu konačno uspeli da postignu dogovor o rešavanju problema migracija.

Blic - - SVET - Ivana kešanski

- Lideri 28 država članica EU dogovorili su se oko zaključaka, uključujući i pitanje migracije - objavio je u petak predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je predsedavao pregovorima.

Iako je italijanski premijer Đuzepe Konte najavljivao veto, na kraju je, nakon mukotrpnih pregovora, ipak pronađen kompromis.

Kako je rekla nemačka kancelarka Angela Merkel, dobar je znak što je postignut dogovor o migrantima, ali i dalje postoje velike razlike u stavovima među zemljama članicama EU. - Sve u svemu, nakon intenzivnih razgovora na temu koja predstavlja najveći izazov za Evropsku uniju, a to je migracija, dobar je signal to što smo se dogovorili o zajedničkom tekstu. I dalje imamo puno posla kako bismo premostili različite poglede - rekla je nemačka kancelarka.

Odlučeno je da treba da se Turskoj plate još tri milijarde evra, a Africi 500 miliona evra pomoći za izbeglice. Nemačka je postigla dogovor sa Grčkom i Španijom o vraćanju izbeglica u te zemlje, ali sličan sporazum nije postignut sa Italijom.

„Dodatni napori su hitno neophodni da bi se osigurao brzi povratak (migranata) i sprečio razvoj novih morskih ili kopnenih ruta... U svetlu nedavnog povećanja priliva u zapadnom delu Sredozemlja, EU će finansijski i na druge načine podržati sve napore država članica, posebno Španije, i zemalja porekla i tranzita, posebno Maroka, kako bi se sprečila ilegalna migracija“, piše u dokumentu usvojenom na samitu EU.

Međutim, kako piše „Dojče vele“, malo je toga zapravo konkretno odlučeno, već se više radi o tome da je usaglašena „lista želja“.

Postignuti su takođe i dogovori o oštrijem pristupu hemijskom oružju i pojačavanju napora u borbi protiv špijuniranja. Lideri EU su se osvrnuli i na kritike Donalda Trampa, koji smatra da te zemlje ne ulažu dovoljno u odbranu, pa su u zajedničkom saopštenju naveli i da Evropska unija mora da ojača odbranu, poveća trošenje i da bude sposobna da deluje nezavisno od SAD.

MERKEL SE NADA DA ĆE DOGOVOR EU ODOBROVOLJITI NJENOG PARTNERA CSU I MINISTRA ZEHOFERA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.