Spisak zadataka za Makedoniju i Albaniju

Evropska unija planira da kroz godinu dana počne pristupne pregovore sa Albanijom i Makedonijom, a obe zemlje imaju mnogo posla pred sobom.

Blic - - SVET - Dojče vele

Da bi postale punopravne članice, dve zemlje moraju da ispune evropske standarde po mnogim pitanjima, napominje „Dojče vele“(DW). Navodeći da je jedan od zadataka pitanje osnovnih prava i zaštita manjina, DW konstatuje da je Brisel, sve u svemu, zadovoljan stanjem s vladavinom prava u Makedoniji.

„Evropska komisija je u nedavno objavljenom izveštaju o napretku navela da su potrebni dalji napori kada je reč o potpunoj implementaciji osnovnih prava. Romi nisu dovoljno integrisani, a mnogi od njih žive u siromaštvu. Osim toga, Evropska komisija kritikuje Makedoniju zbog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Takođe, u nedovoljnoj meri se krivično gone oni koji šire govor mržnje“, ukazuje DW.

Kada je reč o Albaniji, dodaje, ocenjuje se da je ona ostvarila znatan napredak u zaštiti manjina, ali da je još daleko od cilja, te da mora da poboljša uslove života za Rome i balkanske Egipćane. Ukazuje i da se, prema izveštajima „Reportera bez granica“, sloboda štampe u Makedoniji i Albaniji suočava sa „primetnim problemima“, te da je na aktuelnoj listi zemalja o poštovanju slobode štampe u svetu Albanija na 75, a Makedonija na 109. mestu od ukupno 180 zemalja. Dve zemlje treba da se pozabave i korupcijom i borbom protiv organizovanog kriminala.

zoran zaev

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.