Majka heroj i beba uskoro idu kući

Tridesetosmogodišnja Srpkinja i njena beba, prva na svetu rođena iz presađene materice majčine sestre, nakon porođaja u klinici „Sent Orsola“u Bolonji osećaju se dobro i uskoro bi trebalo da budu puštene kući.

Blic - - DRUŠTVO - Andriana jankoviĆ

Celim svetom odjeknula je vest da je pre dva dana na svet došla zdrava muška beba teška skoro tri kilograma. Ono što ovaj porođaj izdvaja od svih drugih jeste to što je ovaj dečak prva beba na svetu koja je rođena nakon što je bliznakinja donirala sestri svoju matericu.

Pored stručnog tima iz inostranstva, ovu Srpkinju u Bolonji je porađao i naš lekarski tim sastavljen od prof. dr Milana Milenkovića, koji je šef odseka za kancer i fertilitet na Univerzitetskoj klinici u Geteborgu, i prof. dr Miroslava Đorđevića, svetski priznatog hirurga u oblasti transrodne medicine i urologa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj u Beogradu.

- Porođaj je trajao oko sat vremena. Majka se porodila carskim rezom, a prethodno je dobila epidural, te je sve vreme bila budna - objašnjava dr Đorđević za “Blic”.

S obzirom na to da novopečeni roditelji zbog obaveza već duže vreme žive u Italiji, naši lekari pobrinuli su se da ova majka dobije tim sačinjen od najboljih stručnjaka.

- Univerzitetski centar u Bolonji imao je odlične uslove

za porođaj. Mama i beba su dobro, oporavljaju se, a uskoro bi trebalo da budu puštene kući. Ono što je zanimljivo, otac je takođe bio prisutan tokom celog porođaja i bodrio svoju suprugu - rekao je dr Đorđević.

Ovoj ženi je transplantacija materice urađena 26. marta prošle godine u klinici u Tiršovoj. Ona i njena sestra su jednojajčane bliznakinje, potpuno identičnog genetskog materijala.

- To je bio prvi put u svetu da je donor materice sestra bliznakinja, a ta transplantacija bila je 13. po redu u to vreme, a do sada je, prema zvaničnim podacima, ukupno urađeno oko 40 priča dr Đorđević.

Šest meseci nakon presađivanja, urađen je prvi embrio-transfer, koji nije prošao kako treba. Na sreću, sledeći koji je urađen u oktobru bio je uspešan i iz te trudnoće pre dva dana rodio se zdrav dečak.

Dobra stvar je ta što primalac organa, u ovom slučaju 38-godišnja mama, uopšte nije bila na imunosupresivnim lekovima. To su, inače, lekovi koji se pacijentima prepisuju kako im organizam ne bi odbacio presađeni organ.

- I tu je uvek kolebanje, da li neki organ koji nije životno važan treba transplantirati i pacijenta podvrgnuti tako jakoj doživotnoj terapiji. Međutim, ovde smo imali sreće da se radi o jednojajčanim bliznakinjama, te je ta materica potpuno ista onoj koja je trebalo od rođenja da bude i u drugoj sestri - kazao je ovaj stručnjak.

Obično se posle jednog ili dva deteta kod žena koje imaju matericu koju su dobile od nekog drugog, ta materica vadi i prekida se sa imunosupresivnom terapijom jer ona može biti izuzetno opasna po pluća, srce, jetru i čak može da ugrozi život.

- A kako ta teška terapija nije ni bila potrebna, ni transplantirana materica nikada neće morati da se vadi. Ovi roditelji imaju još zamrznutih embriona. Protokol je takav, ostavlja se između 10 i 17 embriona pre presađivanja, kako bismo imali materijal koji posle može da se koristi za novu trudnoću. Koliko poznajem novu mamu, siguran sam da će se odlučiti za bar još jedno dete - kaže dr Đorđević.

KOLIKO POZNAJEM NOVU MAMU, SIGURAN SAM DA ĆE SE ODLUČITI ZA BAR JOŠ JEDNO DETE KAŽE DR ĐORĐEVIĆ

doktori branstrum, milenkoviĆ i ĐorĐeviĆ uradili su transplantaciju u tiršovoj

roĐen je zdrav deČak težak skoro tri kilograma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.