Vernici od crkve napravili lepoticu

Beogradska crkva Lazarica obeležila je 80 godina od osveštanja, a rođendan je dočekala u novom ruhu posle renoviranja, pa sada predstavlja jedan od najlepših pravoslavnih hramova u srpskoj prestonici.

Blic - - DRUŠTVO - SlaĐana vukašinoviĆ

Za to su zaslužni njeni parohijani, crkveni odbor, ali i sveštenstvo na čelu sa Dragoslavom Stikićem, koji su od ove stare i doskora zapuštene dame napravili svojim prilozima, ali i radom, pravu lepoticu, koja može da bude ponos SPC. Ona to može da bude ne samo zbog izgleda, već i zbog toga što u svojim redovima ima sveštenike koji su uspeli da duh pravoslavlja i veru približe svakom stanovniku svoje parohije, a pre svega mladima. Zato ne treba da čudi što su oni postali stub ovog hrama čija je volja i bila da se ovo zdanje obnovi i postane mesto gde se i praktično mogu naučiti postulati pravoslavlja - humanost i jedinstvo sveštenstva i naroda. To jedinstvo i humanost pokazali su se prilikom prikupljanja novca za renoviranje hrama, ali i prilikom organizovanja akcija za pomoć najsiromašnijim parohijanima. Naime, prilozima vernika sveštenstvo ove crkve svakog dana priprema 150 obroka za one koji to sebi ne mogu da priušte, pa čak i plaća račune za struju onima koji to zbog svojih primanja ne mogu. Ovakav odnos vernici su znali da nagrade ne samo novcem, već i radom na obnovi crkve.

Sastavni deo tog angažovanja bio je i obilazak mnogih otpada sa kojih su donosili stvari koje danas, reparirane, najvećim delom krase Lazaricu i parohijski dom.

Stare fotelje, police, stolovi sada izgledaju kao da su izašli iz izloga najprestižnijih salona nameštaja. Tu je i klavir, ali i kuhinja bačena iz jednog beogradskog restorana, čiji su aparati popravljeni. U funkciji je i parohijanska trpezarija gde će posle crkvenih obreda vernici moći da organizuju svoje vesele, ali i tužne trenutke. Radi i vrtić za decu, gde će mališani biti pod budnim okom vaspitača dok su im roditelji na bogosluženju. Tako je Lazarica dobila novi sjaj i postala i atraktivno mesto za turiste.

Dimitrije Maletić živi na 10 metara od crkve i kaže za “Blic” da je ovo renesansa Lazarice. vernici po simboliČnim cenama mogu da koriste kuhinju i trpezariju

- To mislim ne samo zbog obnove hrama, već zbog vernika koji dolaze u velikom broju. To do dolaska prote Dragoslava nije bio slučaj i moram da kažem da to što je on uradio za ovaj hram, niko nije. Vratio je ugled crkvi jer je ušao u svaki dom parohijana i zna kako ko diše. Zna sve njihove probleme i zajedno sa crkvenim odborom svakome kome je teško crkva pomaže. Takva uloga sveštenstva je ono što naša vera propoveda i zato mu hvala - kaže Maletić. On dodaje da je svaki dinar od priloga potrošen za ono što vernicima treba.

- Bila nam je potrebna i obnovljena crkva i mi smo to uradili. U nju smo uložili mnogo više ljubavi nego para, iako izgleda obrnuto. Mnogo parohijana je učestvovalo u radionici u kojoj su od starih stvari napravljene gotovo nove. Sada imamo podno grejanje, urađeni su ikonostasi, izgrađena je kapelica, sređen je parohijski dom u kojem je i vrtić. Ima tu još posla, ali smo ponosni što je naša Lazarica od zapuštene dame postala prava lepotica. To treba da je na ponos i SPC koja nam je podarila sveštenstvo koje je vratilo vernike u nas hram - kaže Maletić.

Starešina crkve Dragoslav Stikić nerado govori o onome za šta ga vernici hvale.

- Ovo je sve delo naših parohijana, koji su odvajali od usta da bi pomogli obnovu. Nema većeg greha nego potkradati crkvu i državu i zato je svaki dinar potrošen uz njihov blagoslov. Bilo je većih i manjih priloga, ali oni koji su dali jedan dinar iz džepa, dali su najviše i to Bog vidi jer mi koji imamo više, dajemo od dela zbog kojeg neće trpeti naše porodice kaže sveštenik i dodaje da je mnogo urađeno, ali je ostalo još posla.

- Do sledećih vidovdanskih svečanosti treba da zaokružimo zahteve vernika, crkvenog odbora. Oni svi žele da Lazarica postane duhovni, ali i kulturni i prosvetni prostor za ljude iz ovog kraja. Zato planiramo da završimo najlepši park u gradu i igralište za decu, ali i otvorimo vrtić i tako pomognemo i državi. Pored toga, otvorićemo i odeljenje muzičke škole. To je budućnost, a već smo napravili

PROTA DRAGOSLAV ZNA SVE PROBLEME PAROHIJANA. CRKVA POMAŽE SVAKOME KOME JE TEŠKO

obnovljena je i unutrašnjost hrama

planiraju da naprave park, a radi se i vrtiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.