Vodimo računa da dinar bude stabilan

Blic - - EKONOMIJA - D. Nišavić

Narodna banka Srbije ne vodi ni politiku “jakog”, ni politiku “slabog” dinara, ne cilja nijedan nivo deviznog kursa niti utiče na trend njegovog kretanja. Nivo kursa je rezultat ponude i tražnje za devizama svih učesnika na našem deviznom tržištu. NBS reaguje nepristrasno i kupovinom i prodajom deviza, vodeći računa o relativnoj stabilnosti koja omogućava izvesnost poslovanja tržišnih učesnika, rekla je za „Blic“Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

- Uticaj realnog kursa na izvoz i uvoz je relativno nizak, i ne bi opravdao vođenje politike kursa sa ciljem poboljšanja spoljnotrgovinskog bilansa - ističe guverner.

Na pitanje da li kamate na dinarske kredite mogu biti niže i da li se može očekivati pad referentne kamatne stope NBS, guverner kaže da “odluke o referentnoj kamatnoj stopi NBS odmerava pažljivo”. Podseća da je ova kamatna stopa od 2013. do danas sa 11,75 odsto snižena na tri odsto, a pale su i kamate na dinarske kredite, koje su sada 10,4 odsto za građane i 5,1 za privredu.

Na pitanje da li Srbija treba da ima banke u državnom vlasništvu, Tabaković kaže da su nam potrebne “banke kojima je cilj zadovoljan klijent, vlasnik i zaposleni u banci”.

Guverner kaže da je kod privatizacije Komercijalne banke važno da potencijalni novi vlasnici imaju dobru poslovnu reputaciju.

nbs je na svom sajtu objedinila sve podatke o efektivnim kamatnim stopama banaka: jorgovanka tabakoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.