SAD: Odnos sa Srbijom zavisi od „slučaja Bitići“

“Srbija sama neće uraditi pravu stvar. Čitavih 19 godina mi nailazimo na zid”.

Blic - - POLITIKA -

Ovim rečima je predstavnik Komiteta za spoljne poslove američkog Senata Eliot Ejndžel okarakterisao postupanje Srbije u istrazi ubistva braće Bitići, slučaja koji je, bez sumnje, jedan od najvećih kamena spoticanja u odnosima Srbije i SAD.

Senat je usvojio Rezoluciju o slučaju Bitići, a u raspravi se oštro govorilo o Srbiji i njenom rukovodstvu. Poruka je da je neuspeh Srbije da ovaj slučaj izvede na čistinu - za svaku osudu.

Braća Bitići, Ilij, Agron i Mehmet, bili su američki državljani koji su se tokom ratnih zbivanja na Kosovu priključili OVK. Uhapšeni su 1999. zbog ilegalnog ulaska u Srbiju. Osuđeni su na po 15 dana zatvora, a zatim i pušteni tri dana ranije, od kada ima se gubi svaki trag. Njihova tela pronađena su u masovnoj grobnici 2001. godine, sa vezanim rukama i prostrelnim ranama na potiljku.

Srbija je od strane američkih zvaničnika godinama opominjana zbog slučaja Bitići i činjenice da do danas niko nije osuđen za taj zločin, a usvajanje rezolucije, čiji su zastupnici kongresmeni Li Zeldin i Elijot Ejndžel, zapravo je put za pojačavanje pritiska.

Rezolucija nema zakonsku snagu, i ne ide na potpisivanje kod predsednika, ali služi za iskazivanje stava. Upućeni tvrde da je upravo pojačavanje pritiska na Srbiju glavni cilj te rezolucije. Zanimljivo je da su kongresmeni Li Zeldin i Elijot Ejndžel familijarno povezani, kao i da su advokata Pravina Madhirajua, godinama u kontaktu sa porodicom Bitići.

U rezoluciji se ističe da “svaki progres u rešavanju tog slučaja, ili nedostatak istog, mora da ostane odlučujući faktor u daljem razvoju odnosa između Amerike i Srbije”, i njeno usvajanje govori da je to slučaj od koga SAD neće odustati.

U rezoluciji se kao odgovorni u lancu komande jasno pominju trojica visokih funkcionera MUP-a SRJ - ministar Vlajko Stojiljković koji se ubio 2002, bivši načelnik resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, koji je osuđen u Hagu na 18 godina, i nekadašnji komandant posebnih jedinica policije Goran Radosavljević Guri.

Za Gurija se navodi da u Srbiji radi kao direktor firme za konstalting, ali i da je član vladajuće SNS.

Bivši tzužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je 2013. da “dosadašnja istraga nije utvrdila niti da je Guri odgovoran, niti da nije”.

hladnokrvno ubijeni metkom u potiljak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.