Blic

Crvena lampica za Angelu Merkel

NAJGORI REZULTAT SESTRINSKE PARTIJE NEMAČKE KANCELARKE NA IZBORIMA U BAVARSKOJ OD 1950.

- Tihana tica, maja anastasije­vić

Rezultat na izborima u Bavarskoj pokazatelj je da su glasači izgubili poverenje u vlast. Radiću na tome da ga povratim, rekla je juče nemačka kancelarka Angela Merkel.

Iako su osvojili 37,2 odsto, za CSU, sestrinsku partiju CDU, koja je suvereno vladala jakom nemačkom pokrajinom, ovo je slab rezulat. Zapravo najslabiji u poslednjih 68 godina. CSU će posle mnogo vremena biti potreban koalicioni partner da bi ostala na vlasti. Od potrebna 103 mesta za većinu u parlamentu, za sada imaju 85.

Najbolji rezultat zabeležili su Zeleni - 17,5 odsto (8,9 odsto više odnosu na prošle izbore), slede Slobodni glasači 11,6 odsto, AFD (koja je prvi put učestvoval­a na izborima u Bavarskoj) - 10,2 odsto, SPD je osvojio 9,7 odsto, FDP 5,1 odsto, Levi 3,2 odsto i ostali 5,4 odsto.

Budućnost „Velike koalicije“CSU-CDU stoji na klimavim nogama, a tek im predstoje ozbiljni potresi i krize, navode nemački mediji u prvoj oceni izbora koje nazivaju katastrofo­m, debaklom i fijaskom za kancelarki­ne saveznike.

Rezultati izbora u Bavarskoj mogli bi da izazovu snažan odjek u Berlinu, gde će biti doživljeni kao još jedan udarac nekada moćnom savezu CDU sa sestrinsko­m partijom iz Bavarske.

Od kada je CDU/CSU razočarala na poslednjim izborima, Merkelova gubi autoritet u zemlji i inostranst­vu i teškom mukom pokušava da opstane na dužnosti koju obavlja već 13 godina.

Poraz koji je CSU doživela u nedelju, mogao bi, međutim, donekle da olakša život kancelarki: njen glavni protivnik u vladi, ministar unutrašnji­h poslova i predsednik CSU Horst Zehofer, verovatno će biti pozvan da podnese ostavku.

Zehofer je provocirao stalne sukobe sa svojom šeficom ove godine zbog imigracije i umalo nije srušio vladu. Njegovo prkošenje Merkelovoj neki vide kao svesnu strategiju CSU da dokaže bavarskim glasačima da partija može da bude jednako čvrsta kada su u pitanju granice i bezbednost, kao i njeni protivnici AFD.

Ako je to bio cilj, onda je pokušaj propao. Hrišćansko-socijalna unija nije uspela da odvrati birače od Afd-a, dok su se njihove liberalnij­e i pristalice naklonjeni­je centru priklonile naprednim Zelenima.

Pojedini analitičar­i u sukobu Zehofera i pokrajinsk­og premijera Markusa Zedera, odnosno njihovoj

unutarstra­načkoj svađi, vide razlog za posrnuće večitih vladara konzervati­vne Bavarske.

Sa druge strane, uspon Zelenih delom je zasluga omaški drugih, a delom jačanjem takozvanog realnog krila unutar partije koje forsira manje ideala, a više praktične politike za veći broj birača. To krilo već dugo koketira sa mogućnošću da sa strankama hrišćanske unije načini koaliciju na saveznom nivou i Bavarska je prilika da se oprobaju u razgovorim­a sa CSU, tvrđom od dve sestrinske stranke.

Na određen način CSU je najviše pomogla Zelenima u ovoj kampanji. Svojim oštrim tonom u politici prema izbeglicam­a i nepopustlj­ivošću kojima je dva puta ugrozila vladu u Berlinu, uplašila je birače koji zastupaju građansku opciju.

Poraz koji je CSU doživela u nedelju mogao bi da olakša život kancelarki: njen glavni protivnik, ministar policije i predsednik CSU Horst Zehofer, verovatno će biti pozvan da podnese ostavku

 ??  ?? merkelova je na vlasti već godina, ali rezultat na izborima u bavarskoj dovodi u pitanje njen autoritet
merkelova je na vlasti već godina, ali rezultat na izborima u bavarskoj dovodi u pitanje njen autoritet
 ??  ?? zehoferu se smeši ostavka
zehoferu se smeši ostavka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia