Blic

Udeo države u Komercijal­noj ide na prodaju, traži se savetnik

POKRENUT JAVNI POZIV NAKON DOGOVORA VLADE I MMF

- Suzana Lakić

Do 30. juna 2019. Vlada mora da oglasi privatizac­iju Komercijal­ne banke, a do kraja naredne godine i da je proda. Ovo su se pre dve nedelje dogovorili Vlada i misija MMF, saznaje “Blic”.

Ministarst­vo finansija objavilo je juče poziv za izbor finansijsk­og savetnika za prodaju državnog udela u Komercijal­noj banci, koji važi do 12. novembra. Na taj način i zvanično je započeta prodaja oko 40 odsto kapitala Komercijal­ne banke čiji je vlasnik Srbija, a posle nekoliko godina najavljiva­nja njene privatizac­ije. Privatizac­ija ove banke najavljena je prvi put još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitali­zovao sa 70 miliona evra. Tada se Srbija ugovorom sa ovom međunarodn­om finansijsk­om insitucijo­m i obevezala da će prodati svoj udeo u banci.

Država je u Komercijal­noj banci najveći akcionar sa 41,7 odsto kapitala, 24,4 odsto akcija je u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a deset odsto u vlasništvu Svetske banke, odnosno njenog ogranka IFC. Komercijal­na banka danas na Beogradsko­j berzi, odnosno na tržištu vredi oko 280 miliona evra, a državni udeo oko 116 miliona.

U Ministarst­vu finansija navode da od savetnika za prodaju banke očekuju da nakon detaljne analize prilika na tržištu, te analize modela privatizac­ije konkurenci­je, predloži najbolju moguću strategiju i način prodaje s ciljem izbora pouzdanog partnera. Kako se navodi, potrebno je da zaintereso­vane firme imaju značajno iskustvo u privatizac­iji banaka, kao i da raspolažu timom iskusnih eksperata. Finansijsk­i savetnik će biti izabran metodom izbora na osnovu cene i kvaliteta.

Banka je u prvih šest meseci 2018. ostvarila dobit pre oporezivan­ja od 31 milion evra. Ukupna štednja u banci je 30. juna iznosila više od 1,6 milijardi evra, a banka, prema podacima NBS, po nivou bilansne aktive zauzima 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta. Osnovana je 1970, a danas u Srbiji ima više od 200 filijala i ekspozitur­a.

Država je u Komercijal­noj banci najveći akcionar sa 41,7 odsto kapitala

 ??  ?? privatiiza­cija prvi put najavljena pre -- godina
privatiiza­cija prvi put najavljena pre -- godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia