Blic

To je, deco, bila zvezda, To je Prava Diva

U današnje vreme kada se skoro svako naziva zvezdom i divom, umetničko dostignuće i slava Milene Dravić možda traže neku drugu, bolju definiciju. Evo nekoliko primera šta znači biti zvezda, a opet biti običan i skroman

- Larusov rečnik

MILENA DRAVIĆ JE jedina glumica sa prostora bivše Jugoslavij­e čije je ime uvršteno u Svetsku encikloped­iju filma. Rečnik filma (Laruss, 1986): ”Njena ljupkost i dar za komiku, sposobnost da igra i dramske i komične uloge, brzo su je nametnule kao zvezdu i ona postaje omiljena glumica reditelja novog talasa”.

Prva je, a upućeni kažu i jedina naša glumica koja se našla na naslovnoj strani “New York Timesa”.

U maju 2009, u Splitu je svečano otvorena obnovljena dvorana Kinoteke Zlatna vrata, u kojoj je sačuvana tradicija da svih 149 mesta umesto brojeva imaju najslavnij­a imena filmskih stvaralaca. Milena Dravić je u prvim redovima, uz Avu Gardner, Alfreda Hičkoka, Liv Ulman, Klinta Istvuda.

Novembra 2006. priređen joj je omaž u Trstu, u organizaci­ji “Alpa-adrija filma”, direktorke Ane Marije Perkovaci i našeg konzulata.

U Trebinju, avgusta 2014, u okviru Festivala mediterans­kog i evropskog filma, prikazana je retrospekt­iva njenih odabranih filmova, kada je dobila Zlatni platan, prestižnu nagradu za doprinos evropskom filmu...

Omaži i retrospekt­ive priređivan­e su joj i u zemlji, na Festivalu evropskog filma Palić, na Festu...

U knjizi Leksikon YU mitologije, između ostalog, piše: ”Da su naši standardi holivudski, Milena Dravić bi bila veća od Grete Garbo”.

 ??  ?? *Iz monografij­a “Milena Dravić” i “Milena Dravić više od umetnosti” autorke Tatjane Nježić
*Iz monografij­a “Milena Dravić” i “Milena Dravić više od umetnosti” autorke Tatjane Nježić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia