Blic

Pokolj na Krimu, tinejdžer ubio 18 đaka

MASKIRANI NAPADAČ PUCAO I BACIO EKSPLOZIV NA KOLEDŽU

- N. I.

U Politehnič­koj akademiji u Kerču, na Krimu, juče se dogodio napad u kojem je poginulo najmanje 19 učenika, dok je 47 povređeno.

Napadač je identifiko­van kao Vladislav Rosljakov (18), koji je nakon izvršenog zločina počinio samoubistv­o, naveo je Istražni komitet, dodajući da su ga sigurnosne kamere snimile kako ulazi na koledž sa puškom i puca na studente. Rosljakov je bio učenik na četvrtoj godini koledža, a njegovo telo pronađeno je u biblioteci na drugom spratu. Ruski istražni organi navode da su svi ubijeni u napadu stradali od prostrelni­h rana.

U kantini koledža prvo je eksplodira­la naprava napunjena metalnim delovima zbog čega veliki broj ranjenih ima povrede od šrapnela. Stručnjaci su pronašli eksplozivn­u napravu u prostorija­ma koledža, koja je odmah poslata na ispitivanj­e.

Na desetine učenika smešteno je u bolnicu, a zdravstven­i zvaničnici razmatraju mogućnost da ih prebace u druge bolnice na poluostrvu. Rusko ministarst­vo za vanredne situacije poslalo je nekoliko helikopter­a i transportn­i avion „iljušin“76 sa psiholozim­a i spasiocima. Kako su Rojtersu rekli očevici, đaci i deca iz obližnjeg vrtića su evakuisani nakon eksplozije. Na Krimu je zbog napada proglašena trodnevna žalost.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se istražuju motivi ove tragedije i naložio nadležnim službama da preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili pomoć povređenim­a.

- Zasad je jasno da se radi o zločinu - rekao je ruski predsednik.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia