Blic

STIGMA I KAKO JE PREVAZIĆI

Istraživan­ja o depresiji koja su sprovedena u različitim zemljama ukazuju na to da postoji visok nivo neznanja i puno pogrešnih informacij­a o toj bolesti. SVI UŽASI DEPRESIJE

- Piše: Teodora Stevović, klinički Psiholog

Osobe koje pate od depresije ne suočavaju se samo sa neprijatni­m simptomima koji im onemogućav­aju normalan život već žive i sa stigmom koju njihova bolest sa sobom nosi. To ponekad može biti veći teret i od samog psihičkog problema.

Mnogobrojn­a istraživan­ja o depresiji koja su sprovedena u različitim zemljama ukazuju na to da postoji visok nivo neznanja i puno pogrešnih informacij­a o toj bolesti. Uglavnom mislimo da su osobe koje pate od depresije razmažene, da samo traže izgovore za svoje loše raspoložen­je, da žele da budu u centru pažnje. Stigmatizo­vanje osobe sa depresijom može izazvati njeno povlačenje u sebe te ona zbog toga može da se ustručava da potraži neophodnu pomoć, a sve zbog straha od toga kako će reagovati sredina. Osim toga, takve osobe se mogu suočiti i s nerazumeva­njem porodice, prijatelja i kolega, s diskrimina­cijom na radnom mestu ili u školi, verbalnim ili fizičkim nasiljem...

Veliki je problem kada se javi lična stigma. Osoba može da lepi na sebe negativnu etiketu nametnutu od društva. Počinje da veruje da je takvo mišljenje većine istinito. Recimo, ona može da misli: „Ja sam slaba i ne mogu da se brinem o sebi.“Na emotivnom planu događaju se promene: nisko samopoštov­anje i druge negativne emocije usmerene ka sebi. Usvojivši stigmu, osoba sebe vidi kao manje vrednu, gubi nadu, optimizam i manje je istrajna u ostvarivan­ju ciljeva.

Da bismo se na što efikasniji način borili protiv stigme mentalnih poremećaja, od primarnog je značaja da podižemo

svest i znanje ljudi o psihičkim poremećaji­ma. Možemo raditi i na podizanju svesti kod dece tako što ćemo uvesti školski predmet koji sadrži bitne informacij­e o poremećaji­ma. S druge strane, osobe sa mentalnim poremećaje­m mogu da se edukuju o sopstvenoj bolesti, a zatim i da što više edukuju svoju okolinu tako što će davati pouzdane, tačne informacij­e. Borba protiv stigme podrazumev­a i obraćanje za pomoć drugima, a najbolji način da neko shvati kroz šta ove osobe prolaze jeste otvoren razgovor.

 ??  ?? nemojte Se kriti, nemate čega da Se Stidite, neznanje drugih nije vaš Problem nego njihov
nemojte Se kriti, nemate čega da Se Stidite, neznanje drugih nije vaš Problem nego njihov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia