Blic

Naši dominiraju na

POČETAK ABA LIGE U ZNAKU SRPSKIH KLUBOVA KOJI IMAJU DESET Crvena zvezde i Mega Bemaks su prvi na tabeli sa maksimalni­h 3-0, dok Partizan i FMP sa 2-1 dele treću i četvrtu poziciju.

- Aleksandar Pijevac

Početak ABA lige je u znaku srpskih klubova, koji su na 12 mečeva zabeležili deset pobeda. Ako se za Crvenu zvezdu očekivalo da startuje sa maksimalni­h 3-0, onda preostala tri tima predstavlj­aju iznenađenj­e. Mega deli prvo mesto sa crveno-belima, dok FMP i Partizan imaju 2-1. Praktično jedini poraz od naših klubova doživeo je Partizan, koji je izgubio od Mornara, dok je u duelu Mege i FMP-A jedan od srpskih sastava morao da izgubi.

Zvezda je zabeležila dva rutinska trijumfa na svom terenu, ali je nadmoć pokazala kada je bilo najpotrebn­ije - u Podgorici protiv Budućnosti. Kao i u Evrokupu, gde crveno-beli takođe imaju 3-0, jasno je da su trener Milan Tomić i uprava pogodili sa svim pojačanjim­a. Džo Regland je za mesec dana uspeo da kod navijača potisne sećanje na Tejlora Ročestija i pokaže da je evroligašk­i kalibar. Bili Beron polako namešta ruku i tek bi trebalo da pokaže da je jedan od najboljih šutera na Starom kontinentu. Stratos Perperoglu je doneo preko potrebno iskustvo u ekipu i sada se zna na koga ide lopta u trenucima kada se meč lomi. Najprijatn­ije iznenađnje je svakako Mohamed Faje, koji skače, pogađa trojke, asistira, drži odbranu... Senegalac je “olraund” igrač, sa kojim trener Tomić može da zakrpi svaku poziciju na kojoj zaškripi. Maik Cirbes i Majkl Odžo su, praktično, starosedeo­ci i centarski tandem na koji ostali klubovi ABA lige nemaju odgovor.

Šta Zvezda može da popravi? Na prvom mestu očekuje se bolju učinak domaćih igrača. Šestorica stranaca su na prva tri meča postigla 186 od ukupno 245 poena, a domaći samo 59, odnosno 19,67 po meču (2,45 poena svaki od osmorice).

Od Partizana niko nije znao šta može da se očekuje na startu sezone. Crno-beli su dosta izmenili sastav, a raspored im je podario tri derbija. I odmah je sve leglo na svoje mesto. Pobeđena je favorizova­na Cedevita u Zagrebu, a odmah i Olimpija u prepunom “Pioniru”. Da nije bilo napora Evrokupa, sigurno je da bi Partizan slavio u Baru. Najjači utisak je američki plejmejker Markus Pejdž, koji pre dolaska u Beograd nije igrao u Evropi. Pejdž je, zajedno sa Radetom Zagorcem, probudio Vanju Marinković­a, koji igra u reprezenta­tivnoj formi i prvi je strelac tima. Đorđe Gagić i Australija­nac Džok Lendejl dominiraju pod koševima, dok Novica Veličković i Bandža Si pomažu koliko mogu zbog čestih povreda. Velika nepoznanic­a i dalje je Marko Pecarski, od kog se očekivalo da eksplodira. Najbolji junior Evrope je na dva meča odigrao 15 minuta (3 poena), što je prosek iz prethodne sezone, kada se i nije naigrao.

Mega Bemaks i ove sezone radi ono što najbolje zna - razvija mlade košarkaše. Ali i pobeđuje. Dobijeni su Igokea, FMP i Cedevita, a trener Dejan Milojević stvara novo čudo - gruzijskog tinejdžera Gogu Bitadzea (1999. godište), koji beleži 18 poena i 7,7 skokova po meču. Izdvajaju se i Francuz Adam Mokoka (1998) i Nemac Kostja Mušidi (1998), kao i njihov vršnjak Ognjen Čarapić iz Crne Gore. Od sprskih košarkaša grabe Luka Ašćerić (1997) i Andrija Marjanović (1999.).

FMP ima jednog od najkorisni­jih košarkaša ABA lige, Dragana Apića, koji prosečno postiže 23 poena po meču, uz indeks uspešnosti 30,7. Krilni centar nije imao mesta u Crvenoj zvezdi i dolazak u Železnik je bio očekivan potez. Apić je Zadru ubacio 29, a Cedeviti 25 koševa. Jeremić, Rebec, Bursać i Pot pomažu da FMP ima čvrstu osnovu, dok trener Vladimir Jovanović očekuje da se aktivnije uključe i ostali igraču, pre svih tinejdžeri Paunović, Uskoković i Momirov.

HRVATSKI KLUBOVI SE NALAZE NA POSLEDNJA DVA MESTA NA TABELI, JEDINU POBEDU IMA CEDEVITA

 ??  ??
 ??  ?? GOGA bitadze, najbolji igrač mege
GOGA bitadze, najbolji igrač mege
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia