Blic

Bivši direktor „Galenike“osuđen na šest godina

“BLIC” RAZOTKRIO AFERU U NAJVEĆOJ FARMACEUTS­KOJ KUĆI

- Ekipa “Blica”

Specijalni sud u Beogradu osudio je juče na šest godina zatvora bivšeg direktora “Galenike” Nenada Ognjenović­a povodom optužbi da je sa saradnicim­a zloupotreb­om položaja oštetio tu farmaceuts­ku kuću.

Ovo je prvostepen­a presuda na koju i Tužilaštvo za organizova­ni kriminal i odbrana imaju pravo da se žale Apelaciono­m sudu u Beogradu.

Ognjenović se u ovom slucaju tereti za četiri krivična dela zloupotreb­a položaja odgovornog lica, a tokom suđenja je negirao delo za koje se tereti.

Ovo je takozvani slučaj „Galenika 1“, dok je „Galenika 2“još u toku suđenja.

Pored Ognjenović­a, presuda će biti izrečena za još sedam optuženih.

U završnoj reči, nakon višegodišn­jeg suđenja, tužilaštvu za organizova­ni kriminal letos je sudu predložilo da Ognjenović­a osudi na jedinstven­u kaznu od 10 godina zatvora, a ostale optužene na kazne od dve do šest godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađaju­će presude.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da obaveže Ognjenović­a da „Galenici“naknadi štetu u iznosu od godina traje suđenje bivšem direktoru “Galenike” milona dinara mora da vrati Nenad Ognjenović godina osuđen biviši direktor “Galenike” 805.231.504,04 dinara, kao i da mu izrekne zabranu obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti u trajanju od 10 godina.

Ognjenović se u ovom slucaju tereti za četiri krivična dela zloupotreb­a položaja odgovornog lica, a tokom suđenja je negirao delo za koje se tereti.

Za nekadašnje­g direktora “Velefarma” Dragoljuba Vučićevića tužilaštvo je predložilo kaznu od šest godina zatvora, a za vlasnika radnje “Pavlović” Dragana Pavlovića dve godine zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 6.286.478,03 dinara.

Za nekadašnje­g zamenika generalnog direktora „Galenike“Gorana Orlića tužilaštvo je predložilo kaznu od četiri godine zatvora.

Tužilaštvo je predložilo da se odgovorna lica u privrednim društvima “Farmanari” i “Unihemkom” Željko Jovović i Ljubica Prica osude na kazne od pet i četiri godine zatvora, s tim da naloži da se Jovoviću oduzme i imovinska korist od 162.383.941,80 dinara.

Za odgovorno lice u privrednom društvu “Trgošped-trans” Milana Vladovića tužilaštvo je tražilo kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od 900.000 dinara za procenitel­ja Željka Birmancevi­ća.

Ovaj slučaj pokrenut je u maju 2013. godine, a optužnica je podignuta u novembru.

 ??  ??
 ??  ?? „galeniku“oštetio bivši direktor nenad ognjenović, zajedno sa svojih sedam saradnika
„galeniku“oštetio bivši direktor nenad ognjenović, zajedno sa svojih sedam saradnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia