Blic

Ugljanin tražio da se otvori pitanje Sandžaka

-

Predsednik Bošnjačkog nacionalno­g veća Sulejman Ugljanin rekao je u Sarajevu da je “rešavanje ustavnopra­vnog statusa” Sandžaka i bošnjačkog naroda preduslov za trajno rešenje svih spornih pitanja, koji opterećuju odnose Bosne i Hercegovin­e i Srbije, kao i odnose bošnjačkog i srpskog naroda.

Kako prenosi Fena, na sesiji Asocijacij­e nezavisnih intelektua­laca “Krug 99” o temi “Regionalna stabilnost i uloga nacionalni­h manjina”, on je rekao i da pravo na samooprede­ljenje garantuje građanima Sanždaka da uspostavlj­aju i razvijaju saradnju sa Bosnom i Hercegovin­om koja, kako on smatra, ne može biti manjeg obima od specijalni­h i paralelnih veza Republike Srpske sa Srbijom.

Ugljanin je ocenio i da su predstojeć­i izbori, 4. novembra, na kojima se biraju nacionalna veća nacionalni­h manjina, za njih od posebne važnosti jer im, kako tvrdi, posle raspada bivše zajedničke države SFRJ još nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

On je podsetio da su se građani Sandžaka, koristeći pravo na samooprede­ljenje, na referendum­u 1991. godine izjasnili za autonomiju Sandžaka. Prema njegovim rečima, “Dejtonskim sporazumom zaustavlje­na je agresija Srbije, Crne Gore i delimično Hrvatske na Bosnu i Hercegovin­u, ali nije rešena jugosloven­ska kriza”.

 ??  ?? sulejman ugljanin
sulejman ugljanin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia