Blic

Kako su saudijski obaveštajc­i pokušali da zavaraju trag

NOVI DETALJI UBISTAVA NOVINARA DŽAMALA KAŠOGIJA U KONZULATU U ISTANBULU

- M. Bajić

Jedan od osumnjičen­ih za ubistvo Kašogija izašao je iz konzulata obučen u odeću koju je novinar nosio, pokazao je snimak koji je objavio Si-en-en.

Na snimku, do kojeg je došla američka televizija, vidi se čovek koji izlazi na zadnja vrata konzulata, a na sebi je imao novinarevu odeću, naočare i lažnu bradu. Isti taj čovek u konzulat je ušao na prednja vrata četiri sata ranije, ali tada nije imao bradu, a odeća mu je bila potpuno drugačija.

Kako piše Sien-en pozivajući se na izvore iz Turske, reč je o Mustafi al Madaniju, jednom od 15 Saudijaca osumnjičen­ih da su novinara prvo ubili, a potom i raskomadal­i.

Turski istražitel­ji smatraju da je Madani, koji je iste visine i građe kao Džamal Kašogi, trebalo da posluži kao njegov dvojnik i tako pomogne u prikrivanj­u planiranog zločina.

- Kašogijeva odeća je verovatno još bila topla kad ju je Madani obukao - rekao je neimenovan­i turski zvaničnik za Si-en-en.

Turske vlasti veruju da je Maher Abdulaziz Mutrib, telohranit­elj saudijskog princa Mohameda bin Salmana, taj koji je izneo telo Kašogija iz zemlje, a neimenovan­i izvori rekli su za “Midl ist aj” da je telo izneto u velikom koferu.

Turske vlasti veruju da je Kašogi raskomadan u 15 delova

Mutrib, inače često viđen na putovanjim­a sa nasledniko­m saudijskog prestola, napustio je Istanbul 2. oktobra i vratio se u Rijad privatnim avionom.

Njegove torbe nisu pregledane jer je prošao kroz VIP čekaonicu na aerodromu. Ni njegov avion nije pregledan, zato što je uzbuna proglašena nakon što je poleteo.

- Mutrib, koji je nosio diplomatsk­i pasoš, delovao je da je u žurbi - rekli su ti izvori za “Midl ist aj” .

Podsećamo, Kašogi je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, kad je došao po dokumenta potrebna za venčanje.

Saudijska Arabija tek nakon 17 dana priznala je da je novinar mrtav, a prema njihovoj verziji, Kašogi je stradao slučajno, nakon tuče u konzulatu. Rijad, koji tvrdi da ne zna gde je telo, uhapsio je 18 ljudi u vezi sa ubistvom. Turska strana tvrdi da je Kašogi raskomadan u 15 delova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je u nedelju da će otkriti “golu istinu” o ubistvu i najavio novo obraćanje javnosti za danas.

 ??  ?? jedan od osumnjičen­ih za ubistvo novinara pokušao je da „glumi“kašogija
jedan od osumnjičen­ih za ubistvo novinara pokušao je da „glumi“kašogija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia