Blic

Šta će doneti novi susret Tači-vučić

DO KRAJA GODINE JOŠ JEDNA RUNDA PREGOVORA, MALE ŠANSE DA DO SUSRETA DOĐE U PARIZU

- Danijela luković

Između Beograda i Prištine najverovat­nije će do kraja godine biti održana još jedna runda dijaloga u Briselu. Pre toga, obojica će se pojaviti na proslavi u Parizu, ali teško je očekivati da će se susresti oči u oči, saznaje “Blic”.

Nastavak pregovora otežava najavljeno formiranje vojske Kosova, a kako sada stvari stoje, baš zbog tog poteza Prištine teško da će do sledeće runde doći do odlaska predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i predsednik­a Kosova Hašima Tačija u Pariz. Njih dvojica će biti zajedno na velikom skupu 11. novembra u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

- Male su šanse da do dijaloga dođe sve do susreta u Parizu, mada ništa nije isključeno. Srbija je uvek spremna da sedne za sto i nastavi dijalog, ali sa prištinske strane mora da dođe suštinska želja za kompromiso­m. Kako sada stvari stoje, do kraja godine će najverovat­nije biti još jedna runda dijaloga, ali retko ko očekuje da će biti napretka u tim razgovorim­a - kaže naš sagovornik.

Prilog pesimizmu o ishodu razgovora je i činjenica da je poslednji susret iz jula u Briselu okarakteri­san kao najgori do tada.

O Kosovu je juče govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz ocenu da je ta tema najveći problem na putu ka EU a da su Albanci sve nervozniji.

- Ti razgovori su teški, ljudi bi trebalo da shvate da su Albanci sve nervozniji, pogotovo ako ne uđu u Interpol, a ako uđu, slaviće pa neće ni hteti nikakve kompromise

- kazao je on.

Srbija, kako je rekao, “želi kompromis” sa kosovskim Albancima, ali je “sad jasno da će do toga biti gotovo nemoguće da se dođe zbog političke atmosfere i u centralnoj Srbiji i na Kosovu”.

- Strani faktor očigledno ne želi da Srbija i Kosovo postignu dogovor i biće sve teže očuvati stabilnost na Kosovu. Oni govore - otvorićete Pandorinu kutiju ako se bilo šta promeni. Pa što ste je vi otvorili 2008. godine, što ste je otvorili 2006. godine? - upitao je Vučić.

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo je da bude održan 7. septembra, ali tada je Vučić u Briselu odbio da se sastane sa Tačijem zbog tenzija i provokacij­a sa albanske strane. Iako je istog dana visoka predstavni­ca EU Federika Mogerini najavila da će nova runda biti održana do kraja septembra, to se nije dogodilo. Pre dva dana portparolk­a u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je

Poslednji sastanak u Briselu okarakteri­san je kao najgori do tada

rekla da se dogovora datum sledeće runde, što je juče ponovila i za „Blic“.

- U toku su razgovori između Beograda i Prištine na ekspertsko­m nivou, a trenutno se radi i na utvrđivanj­u datuma za nastavak dijaloga na visokom nivou - rekla je Kocijančič.

Na pitanje da prokomenta­riše saznanje „Blica“da će biti do kraja godine održana još jedna runda, rekla je da više ništa ne može da kaže.

- Sve ostalo što bih rekla bile bi spekulacij­e - kaže Kocijančič.

Govoreći o nastavku dijaloga, politički analitičar Dragomir Anđelković je ocenio da je sada potrebno da Srbija zauzme rezervisan stav.

- Mislim da je vreme da međunarodn­a zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze. Svi njihovi dosadašnji koraci pokazuju da nisu spremni da rade na ono što su se obavezali Briselskim sporazumom, poput formiranja ZSO - kaže Anđelković.

 ??  ?? Da li novi susret može Doneti pomake
Da li novi susret može Doneti pomake

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia