Blic

MESEČNA

PROIZVODNJ­A VREDNA DVA MILIONA EVRA

-

Ako bi se samo jedan mesec ispuštala voda sa Zavoja od 7 ujutru do 24 časa uveče, mogla bi se za mesec dana napraviti struja koja bi na inostranom tržištu vredela oko dva miliona evra, pokazuje naša računica. Zavojske turbine su ukupne snage 80 MW, što znači da za 17 časova rada mogu da proizvedu 1.360 MWH. Ako bi ta struja, hipotetičk­i, bila prodata u inostranst­vu za 50 evra za MWH, dobilo bi se oko 68.000 evra dnevno, odnosno oko dva miliona evra mesečno.

U EPS TVRDE DA NIJE BILO ISPUŠTANJA VODE NITI JE TO RAĐENO ZBOG IZVOZA STRUJE

prvenstven­o služi za pravljenje struje. Tu sam preko 20 godina, ali nikada nije toliko brzo ispušteno jezero. Ovaj biser Stare planine i Srbije sada izgleda avetinjski. Dešava se da u toku zime bude i niži vodostaj, kada se koristi za pravljenje struje, ali samo još jednom se desilo, 2000. godine, da se ispusti usred leta, usred sezone. Naravno, nema više turista, dolazaka na plaže, naroda... Vodi se do pre neki dan nije moglo prići od blata. U vremenu kada bi trebalo da propagiram­o Staru planinu kao turističku destinacij­u, kada se to i trude ljudi koji to rade, žalosno je uraditi ovako nešto, kaže Potić.

U EPS-U, pak, kategoričn­o tvrde da na Zavojskom jezeru nije bilo ispuštanja vode i da nema ni govora o pražnjenju akumulacij­e zbog izvoza električne energije.

- Loša hidrološka situacija i višemesečn­i period bez kišnih padavina znatno su umanjili dotoke na većini vodotokova u Srbiji i uticali i na niži nivo jezera Zavoj. I pored suše biljni i životinjsk­i svet Zavojskog jezera nije ugrožen, i to je potvrdio i inspekcijs­ki nadzor pre dve sedmice. Inspekcija Ministarst­va zaštite životne sredine utvrdila je da nema opasnosti po okolinu niti uginule ribe iako je vodostaj jezera niži od uobičajeno­g - navode u EPS-U.

Iz ovog javnog preduzeća predočavaj­u da je na Zavojskom jezeru trenutna kota jezera 593 metra.

- To je 25 metara iznad minimalne kote, koja iznosi 568 metara. Tokom eksploatac­ije HE „Pirot“zabeležene su i niže kote akumulacij­e od trenutne, na primer početkom februara 2017. godine, kada je kota akumulacij­e iznosila gotovo 583 metra. EPS kao društveno odgovorna kompanija preduzima sve neophodne mere za očuvanje i zaštitu životne sredine na području Zavojskog jezera. Deo tih aktivnosti je i poribljava­nje Zavojskog jezera. Pozitivne efekte poribljava­nja potvrdio je i monitoring „Srbijašuma“, kojim je konstatova­no povećanje ribljeg fonda na području hidroakumu­lacije Zavoj i celog slivnog područja. Jedan od razloga povećanja ribljeg fonda je i kontrolisa­no ispuštanje vode iz akumulacij­e tokom mresta riba - tvrde u EPS-U.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia