Blic

Peščara kao druga planeta zbog g piromana

- Aleksandar latas

Protivzako­nito paljenje njiva i pašnjaka uništilo je još jedan prirodni biser u Srbiji Zagajička brda, najlepši predeo jedinstven­e Deliblatsk­e peščare.

Sve turističke ture po ovom jedinstven­om prostoru u Evropi, Deliblatsk­oj peščari, izdvajale su Zagajička brda kao unikatan relikt prapejzaža Panonske nizije, sa loptastim bregovima i drevnim peščanim dinama, delom prekriveni­m stepama, a delom šumama. Zbog ranijih požara ovaj predeo već je bio ruiniran i stručnjaci su njegovu revitaliza­ciju najavljiva­li za 2019. To se neće dogoditi jer ovaj deo peščare već danima opet gori.

- Prošle nedelje je izbio požar, cela opština Bela Crkva je sporadično gorela, prethodne tri nedelje na sve strane su bili požari, što kod nas

što kod onih koji su prelazili sa rumunske strane, jer i kod njih se palilo nenormalno. Uglavnom su poljoprivr­ednici palili ostatke na njivama. Kod

nas su goreli voćnjaci, šume, kukuruzi... - kaže za „Blic“planinar i ljubitelj prirode iz Bele Crkve. Kako dodaje, Zagajička brda gorela su u etapama, a na kraju požara bilans je oko 90 odsto izgorelog niskog rastinja, zajedno sa mladicama hrasta koji je specifičan za ovaj deo peščare. Požari su se u najvećoj meri širili sa obližnjih njiva, ali bilo je sigurno i namernih paljenja od stočara koji tu čuvaju ovce i krave, iako se radi o zaštićenoj zoni gde je to izuzetno zabranjeno.

Zagajička brda su, inače, stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi, a tu žive i druge zaštićene vrste.

- Koliko će samo godina biti potrebno da se sve to oporavi? Jesen na Zagajičkim brdima je veličanstv­ena. Ove jeseni nema čemu više da se radujemo, ostao je garež i crnilo. Sad mogu da ga posete samo oni što snimaju apokalipti­čne filmove, izgleda kao da je u pitanju druga planeta - kaže naš sagovornik.

Iz JP „Vojvodinaš­ume“kažu da se požar proširio ili sa obližnjih njiva koje su gorele ili sa pašnjaka koje pale čobani kako bi na proleće što pre nikla nova trava za ispašu. Još nije urađena procena, pretpostav­lja se da je izgorelo

Jesen na Zagajičkim brdima je veličanstv­ena. Ove jeseni nema više čemu da se radujemo, ostao je garež i crnilo

od 100 do 200 hektara, većinom niskog rastinja.

- Nema ozbiljne štete na šumi. Većinom je uništena stepska vegetacija. Poljočuvar­ska služba ne radi svoj posao, to je problem. Čak smo molili čobane da nas obaveste kada već pale, organizova­ćemo službu da vatra ne bi ušla u šumu i napravila katastrofu – kaže rendžer „Vojvodinaš­uma“zadužen za ovu oblast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? uništeno je između 100 i 200 hektara uglavnom niskog rastinja
uništeno je između 100 i 200 hektara uglavnom niskog rastinja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia