Blic

Odustali od biste Perunu zbog sveštenika

- N. B.

Vlasnici hotela „Tonanti“, nekadašnje „Slavije“u Vrnjačkoj Banji, odustali su od ideje da na kružnom toku ispred hotela postave bistu staroslove­nskom bogu Perunu, kako ne bi izazvali negativne reakcije.

U martu ove godine, na javnoj raspravi o uređenju kružnog toka, sveštenik SPC Žarko Dončić oštro se usprotivio ideji investitor­a da podigne bistu boga Peruna, što je izazvalo veliku pažnju javnosti. Sveštenik je naveo je da nema potrebe da se vraćamo u vremena pre pravoslavn­e crkve i da bi bilo bolje postaviti spomenik ljudima koji su uticali na stvaranje Vrnjačke Banje.

Posle šest meseci u sali opštine Vrnjačka Banja ponovo je održana javna prezentaci­ja budućeg kružnog toka kod hotela. Ali sa novim idejnim rešenjem. Iako nije rečeno kako će izgledati novi spomenik, sigurno je da neće biti posvećen Perunu.

- Spomenik na budućem kružnom toku predstavlj­aće 150 godina od osnivanja Vrnjačke Banje. U narednih mesec dana ćemo predstavit­i idejno rešenje - kaže Aleksandar Gvozdić, predstavni­k kompanije koja gradi hotel.

Kako smo nezvanično saznali, stav sveštenika Žarka Dončića u stvari nije bio zvanični stav SPC, već njegovo lično mišljenje. I pored toga, vlasnici hotela nisu želeli da ulaze u polemike koje bi mogle negativno da utiču na buduće poslovanje.

 ??  ?? spomenik je trebalo da bude na novom kružnom toku kod hotela
spomenik je trebalo da bude na novom kružnom toku kod hotela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia