Blic

Snažan zemljotres tresao Grčku i Albaniju

- Tanjug

Snažan zemljotres, jačine najmanje 6,4 stepena, pogodio je juče rano ujutru područje južno od grčkog ostrva Zakintos, a juče u toku dana nije bilo podataka o pričinjeno­j šteti i eventualni­m žrtvama.

Tri osobe su prebačene u bolnicu, a juče je bilo izdato i upozorenje na cunami, javlja Rojters.

Grčki Zavod za geodinamik­u saopštio je da je potres jačine 6,4 stepena, koji je registrova­n u 01.54 sati po lokalnom vremenu, pogodio oblast oko 50 kilometara južno od Zakintosa, nakon čega je usledio niz umerenih naknadnih potresa.

I Američki geološki zavod

(USGS) i Evropsko-mediterans­ki seizmološk­i centar (EMSC) procenili su jačinu zemljotres­a na 6,8 stepeni. Potres se osetio i u Grčkoj, pa čak i u Italiji, Malti, Albaniji i Libiji. Epicentar je registrova­n u Jonskom moru, oko 130 kilometara jugozapadn­o od Patrasa na Peloponezu, svega 14 kilometara ispod morskog dna, navodi USGS.

Zemljotres se naročito osetio na Zakintosu, gde je potom nakratko nestala struja. Lokalni novinski sajtovi navode da je oštećen manastir iz 15. veka u oblasti Strofades na Zakintosu. Lakša oštećenja pretrpela je i luka Zakintos, u blizini epicentra.

 ??  ?? najmanje tri osobe su povređene u potresu
najmanje tri osobe su povređene u potresu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia