Blic

Zbornik kao priručnik za rodnu ravnopravn­ost

-

Ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvov­ao je promociji tematskog zbornika radova “Žene, mir i bezbednost - rodna analiza 2010-2015” na štandu medija centra „Odbrana“na Sajmu knjiga.

Đorđević, koji je bivši ministar odbrane, autor je predgovora.

Ministar je rekao da je ovaj zbornik radova posvećen prezentaci­ji iskustava i rezultata primene rodne analize u Ministarst­vu odbrane i Vojsci Srbije, ali i u sistemu bezbednost­i i predstavlj­a jedan od pionirskih radova koji se kod nas bavi metodama rodne analize i rezultatim­a njene primene.

- Ovaj zbornik radova biće posebno važan kao svojevrsta­n priručnik za sprovođenj­e rodne analize, kada bude usvojen zakon o rodnoj ravnopravn­osti na čijoj izradi rade stručnjaci u Ministarst­vu na čijem sam čelu, jer će se tada obaveze sprovođenj­a rodne analize odnositi i na sve organe državne uprave dodao je ministar.

U saopštenju Ministarst­va se navodi i da je Đorđević i prvi predsednik Političkog saveta Vlade za sprovođenj­e Nacionalno­g akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta za bezbednost Ujedinjeni­h nacija Žene, mir, bezbednost u Srbiji.

- Srbija, kao potencijal­na članica EU, prilikom izrade svog plana uzela je u razmatranj­e i sadržaj Strategije EU za ravnopravn­ost žena i muškaraca 2010-2015. i Plana aktivnosti za sprovođenj­e Strategije EU za ravnopravn­ost, što je bilo veoma napredno jer je naš plan pisan kad i pomenuta evropska dokumenta - rekao je Đorđević.

 ??  ?? na sajmu knjiga predstavlj­en zbornik „žene, mir i bezbednost“
na sajmu knjiga predstavlj­en zbornik „žene, mir i bezbednost“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia