Blic

Kesar najbliži klupi Partizana

Uprava je želela da umesto Čanka dovede Andreu Trinkijeri­ja, ali je italijansk­i stručnjak preskup.

- vladan tegeltija

Posle pet uzastopnih poraza Nenad Čanak napustio je klupu Partizana, a košarkaška javnost čeka ko će biti njegov naslednik. Zajedno sa Čankom otišao je i njegov pomoćnik Milan Minić, koji radi i kao deo stručnog štaba selektora srpske reprezenta­cije Aleksandra Đorđevića.

Prva opcija je bio italijansk­i stručnjak Andrea Trinkijeri, o kom je uprava razmišljal­a i u trenucima dok je Čanku išlo dobro. Kontakt je bio uspostavlj­en, međutim, dve strane se nisu našle jer je poznati trener isuviše skup za višestruko­g šampiona Srbije i ABA lige. Pri tome, Trinkijeri ima pozive bogatih klubova iz Španije, Rusije i Grčke i samo je pitanje dana kojem će se carstvu prikloniti.

Zato je najrealnij­e rešenje 46-godišnji Aleksandar Kesar. Reč je o mladom stručnjaku koji je prošle godine završio uspešnu misiju u Kini, a bio je član Dušana Ivkovića u A reprezenta­ciji.

Posle saradnje sa Duškom Vujoševiće­m u Partizanu, samostalno­g vođenja Mladosti, Mege, Urala, Marijupolj­a, ali i zlatne univerzite­tske reprezenta­cije naše zemlje, u Šandongu je 2014. postao savetnik Gonga Ksijaobina, u vreme kada je na klupi fudbalskog kluba iz istog grada bio Radomir Antić. Naredne godine preuzeo je kao prvi trener ekipu Fuđijan, da bi se aprila 2015. vratio u Šandong u kome je igrao i Miroslav Raduljica, ali kao prvi trener, sa ciljem da ga vrati u plej-of, što mu je i pošlo za rukom.

Kesar je kao član Ivkovićevo­g stručnog štaba u Olimpijako­su osvojio Evroligu 2012. godine, sa Partizanom ima tri titule (2005, 2006. i 2007) u Srbiji i jednu u ABA ligi (2007). Uz to, kao pomoćni trener je stigao i do šampionsko­g trofeja (2012) i pehara Kupa u Grčkoj (2011). Kao selektor univerzite­tske reprezenta­cije Srbije, srebro je osvojio 2007. u Bangkoku, a zlato 2009. u Beogradu. Bilo kako bilo, crno-beli nemaju previše vremena za razmišljan­je, ali, ruku na srce, ni previše ozbiljnih i slobodnih kandidata za vruću klupu. Novi trener već u utorak bi trebalo da bude u avionu za Ankaru gde Partizan u sredu igra sa Turk Telekomom u 5. kolu Evrokupa. Naravno, uvek postoji mogućnost da se pronađe solomonsko rešenje, što neće biti prvi put u našem trofejnom košarkaško­m klubu i da se, recimo, kao prelazno rešenje postavi sportski direktor Nikola Lončar, koji ima trenersku licencu.

 ??  ?? aleksandar kesar je u partizanu sarađivao sa duškom vujoševiće­m
aleksandar kesar je u partizanu sarađivao sa duškom vujoševiće­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia