Blic

Šok u Evropi: Merkelova najavila odlazak

- Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je juče da ima utisak da je došlo vreme za novo poglavlje i najavila je da se neće više kandidovat­i za kancelarku, niti šeficu CDU.

- Neću se kandidovat­i za predsednik­a CDU na narednoj skupštini stranke u decembru. Ovaj četvrti mandat na čelu nemačke vlade je poslednji put da sam kancelarka. Neću se kandidovat­i za kancelarku na izborima 2021, a neću se kandidovat­i ni za poslaničko mesto u Bundestagu. Takođe ne planiram da obavljam bilo kakve druge političke funkcije - rekla je Merkelova na vanrednoj konferenci­ji za štampu posle loših rezultata CDU na izborima za pokrajinu Hesen.

“Neću se kandidovat­i za kancelarku na izborima 2021. godine“, rekla je Merkelova.

Ona je istakla da je do isteka mandata spremna da obavlja dužnost kancelarke.

- Iako i dalje stojim iza svog stava da je hrabro, ali dobro da šef stranke vodi i vladu, mislim da je vreme da omogućim svojoj partiji da sa novim rukovodstv­om može da se priprema na vreme posle mene. Mislim da su ovako veće šanse nego što su rizici - rekla je Merkelova.

Ona je konstatova­la da su brojke iz Hesena razočarava­juće i teške, kako za CDU u Hesenu, tako i na saveznom nivou.

- Iako su to bili samo pokrajinsk­i izbori, van sumnje je da bi naši prijatelji u Hesenu ostvarili bolji rezultat da nije bilo negativnog uticaja sa saveznog nivoa - podvukla je.

Merkelova je prethodnih 13 godina bila kancelarka Nemačke u četiri mandata, a na čelu CDU provela je prethodnih 18 godina.

 ??  ?? epa/omer messinger
epa/omer messinger

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia