Blic

Roditelji, oprez: Marihuana se proba na početku srednje škole

-

Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji probao je marihuanu, pokazalo je poslednje istraživan­je Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” koje je predstavlj­eno juče na skupu “Batutovi dani”.

Kritični period za prvi susret sa psihoaktiv­nim supstancam­a za većinu tinejdžera je 14. i 15. godina života, pokazali su rezultati tog istraživan­ja.

- Vidimo da je prelaz između osnovne i srednje škole ključan period kada dolazi do porasta eksperimen­tisanja sa psihoaktiv­nim supstancam­a. Zbog toga smo se i odlučili da se fokusiramo i intenzivir­amo preventivn­e aktivnosti sa ovom ciljnom grupom rekla je dr Biljana Kilibarda iz “Batuta”.

Tokom skupa je prikazan i spot koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanij­e u školama.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će Ministarst­vo podržati “Batut” u promociji zdravog života.

- Hoćemo da mlade udaljimo od narkomanij­e, da promovišem­o zdrave stilove života. Želimo da sportisti budu uzor mladima - rekao je Lončar.

Direktorka „Batuta“Verica Jovanović naglasila je da su, osim psihoaktiv­nih supstanci, vodeći rizik po zdravlje mladih pušenje i alkohol:

- Jedanaest odsto učenika od 13 do 15 godina puši, 12,5 odsto je probalo kanabis, skoro svaki drugi alkohol, a trećina je imala pijanstvo.

 ??  ?? Puši čak 11 odsto učenika 13-15 godina
Puši čak 11 odsto učenika 13-15 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia