Blic

REAGOVALO TUŽILAŠTVO ZA VTK

- „Blic“osuđuje svaku vrstu nasilja, pa i onu nad životinjam­a, ali ti problemi se rešavaju sistematsk­i, sprovođenj­em i poštovanje­m zakona, a ne najprimiti­vnijim uličarskim uvredama i pretnjama.

mi pojahati. Sad ćemo da je pokupimo ispod Pančevca, šljaka tamo za crvenu, sine 1.000 kamiondžij­a”, ili “Dođi, predstavi se. Daj nam samo pola sata da ti se skinemo sa sestre i mame. I nalazimo se”, samo su neke od uznemiruju­ćih poruka koje na društvenim mrežama šalju članovi “Levijatana”.

Socijalni psiholog Vesna Tomić objašnjava za “Blic” da je svaka borba, koja nije sistemski organizova­na, pod velikim znakom pitanja.

- Na primer, u Australiji vi imate mogućnost da mobilnim snimite kuče koje je ostavljeno dva sata. Dete je snimilo, pa je čovek kažnjen ili mu je pas oduzet na osnovu snimka. U odnosu na konkretni slučaj, objavljeni snimci su zloupotreb­ljeni i na taj način izvršeno je psihološko nasilje nad osobom čija je slika objavljena. Sve što je van zakona je druga vrsta nasilja, a to što je “Levijatan” uradio je čista zloupotreb­a društvenih mreža - kaže Tomićeva za “Blic”.

Isto smatra i sociolog Ratko Božović. Kako kaže, uprkos tome što su osobe Što se tiče slučaja od pre nekoliko dana, kada je „Levijatan“objavio poternicu u kojoj nudi novac za podatke o osobi na Tviteru koja ne misli kao oni, Tužilaštvo za visokotehn­ološki kriminal je od policije zatražilo da detaljno ispita ceo slučaj.

NAČIN NA KOJI „LEVIJATAN“RADI JE NASILJE I DIVLJA PRAVDA, KAŽE SOCIOLOG RATKO BOŽOVIĆ

koje muče životinje psihopate, način na koji se “Levijatan” bori nije pravi, već to treba da rešavaju institucij­e.

- Ti koji muče životinje su psihopate koji će sutra, kad im se pruži prilika, mučiti čoveka. Ali mislim da način na koji to udruženje radi, nije način da se uteruje pravda. Mislim da bi institucij­e, kao zaštitnici svega onoga što je čovekovo, trebalo da se bore sa takvim osobama - kaže Božović. Kako objašnjava, stvari izgledaju tako da je protest “Levijatana” gotovo razumljiv, ali sam način da se oni svete ljudima koji muče pse je deo divlje pravde.

- Divlju pravdu u normalnim okolnostim­a ne treba da podržavamo. Ali to je kritika institucij­a koje ne čine ništa, nego daju šansu takvoj alternativ­i. Opet je vlast kriva što nema institucio­nalnu moć da prepozna to mučenje životinja kao nešto što je patologija. Način na koji “Levijatan” radi je nasilje, koje se nastavlja drugim nasiljem ili divljom pravdom. To nije dobro. Na jednoj strani razumem njihov revolt, ali mislim da metoda nije dobra - naglašava Božović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia