Blic

Posao na fakultetu zbog neobičnog diplomskog

KAKO JE STUDENT GENERACIJE OSTVARIO JOŠ JEDAN USPEH

- P. Vujanac

Priznanje za najboljeg studenta generacije i atipičan diplomski rad, u kojem su se prvi put koristili novi softveri, otvorili su Stefanu Mitroviću (23) put da ga Građevinsk­i fakultet Univerzite­ta u Beogradu odmah angažuje kao saradnika u nastavi.

Tri godine zaredom mladi Valjevac imao je najvišu prosečnu ocenu na studijama na Odseku na konstrukci­je, konačna mu je 9,74, a desetka je stigla za diplomski na temu „Projekat armiranobe­tonske konstrukci­je višespratn­e stambeno-poslovne zgrade“. Pored izuzetnog proseka tokom studija, Stefan je prvi u istoriji Građevinsk­og fakulteta koji je diplomski rad uradio u novim softerskim programima ETABS i SAFE.

- Može se reći da je ovo prvi rad koji je u obzir uzeo koncept primarnih i sekundarni­h elemenata, kao novi način proračuna konstrukci­ja prema savremenim propisima, odnosno Evrokodu. U građevinsk­oj praksi, reč je o novim zahtevima koji su upravo zbog Evrokoda stroži, tako da je projektna dokumentac­ija složenija, a ključne stvari su nosivost i upotreblji­vost. Zahteva se da svaka konstrukci­ja ima takve elemente koji će moći

da prihvate statičke uticaje koji neće dovesti do oštećenja, deformacij­a i ugrožavanj­a života ljudi - objašnjava Stefan za „Blic“.

S obzirom na to da na tehničkim fakultetim­a studentima ne ostaje puno vremena za pripremu diplomskog rada, većina se odlučuje na standardnu proceduru. Mitrović je, međutim, odlučio da sebi nametne izazov da svoj prvi projekat uradi u novim softverima ETABS i SAFE, koji, za razliku od domaćih softvera, nisu u redovnom nastavnom programu Građevinsk­og fakulteta.

- To jeste iziskivalo novo učenje, ali rekao sam sebi da se pravi inženjer postaje samo ako rešavaš prave probleme i da je sad najbolja prilika da te softvere naučim, kako bih ih kasnije primenjiva­o u praksi. Tako je nastao atipičan diplomski rad, a satisfakci­ja je priznanje fakulteta da u narednoj školskoj godini budem saradnik u nastavi i pomažem profesorim­a u pregledanj­u elaborata i držanju konsultaci­ja - zadovoljan je Stefan.

 ??  ?? tri godine zaredom imao najviši prosek na odseku za konstrukci­je: stefan Mitrović
tri godine zaredom imao najviši prosek na odseku za konstrukci­je: stefan Mitrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia