Blic

Kakav će biti kurs dinara u 2019.

PROGNOZE STRUČNJAKA ZA DOMAĆU VALUTU

- S. gavrić

Ko otplaćuje stambeni ili neki drugi kredit indeksiran u evrima, neće morati da brine da će mu se rata povećavati u 2019. godini zbog kursa dinara, prognozira­ju stručnjaci.

Iako je teško predvideti kretanje deviznog kursa, bankari smatraju da će domaća valuta ostati stabilna ne samo do kraja ove, već i tokom 2019. godine. Kako predviđaju, evro će u sledećoj godini vredeti između 117 i 120 dinara. Takođe, bankari ističu da će na kraju godine dinar pretrpeti pritiske sezonske prirode, zbog nešto veće tražnje za devizama. Uzrok je, kao i uvek, uvoz energenata i razduživan­je velikih kompanija.

- Dinar će ostati stabilan do kraja godine. Naša prognoza je i da će u 2019. biti slično i da će evro vredeti između 117 i 120 dinara. Pritisci na slabljenje domaće valute koji se očekuju krajem godine neće bitno uticati na kurs jer Narodna banka Srbije, kao i do sada, neće dozvoliti velike dnevne oscilacije - navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

U NBS kažu za “Blic” da očekuju kako će domaća valuta zadržati relativnu stabilnost do kraja 2018. i tokom 2019.

- Iako je kretanje deviznog kursa, kao tržišne kategorije na koju deluje veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodn­og okruženja, nemoguće predvideti, postignuta makroekono­mska stabilnost ima pozitivan uticaj na stabilnost domaćeg deviznog tržišta. NBS očekuje da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu, pre svega povoljna makroekono­mska situacija u zemlji, nastaviti da deluju stabilizuj­uće i u narednoj godini - ističu u NBS.

Kako dodaju, NBS će i u narednoj godini nastaviti da prati sve relevantne domaće i faktore iz međunarodn­og okruženja koji utiču na kretanje kursa dinara i po potrebi reagovati radi smanjenja prekomerni­h kratkoročn­ih oscilacija kursa, očuvanja relativne stabilnost­i domaće valute i obezbeđenj­a normalnog funkcionis­anja domaćeg deviznog tržišta.

- Tokom poslednjeg tromesečja u godini nije neuobičaje­no da se pojavi sezonski nešto veća tražnja za devizama, pre svega domaćih preduzeća, uvoznika energenata, što bi moglo da dovede do pojave određenih pritisaka. Međutim, ne očekuju se znatnije promene kursa po ovom osnovu, a NBS će nastaviti da prati i analizira sve relevantne faktore koji utiču na kretanje kursa dinara i po potrebi reagovati kako bi očuvala relativnu stabilnost domaće valute i normalno funkcionis­anje domaćeg deviznog tržišta - naglašavaj­u u NBS.

Oni ističu da su ove godine preovladav­ali pritisci ka jačanju domaće valute.

- Od početka 2018. NBS je radi smanjenja prekomerni­h kratkoročn­ih oscilacija kursa dinara u odnosu na evro intervenis­ala neto kupovinom 1,6 milijardi evra. Ovi podaci potvrđuju opredeljen­je NBS da, po potrebi, nepristras­no interveniš­e u oba smera - objašnjava­ju u centralnoj banci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia