Blic

Krležin „Sprovod u Terezijenb­urgu“u Bitef teatru: Pokop jedne zemlje

- T. Nježić

U četvrtak, 31. 10. 1918, tačno sto godina pre naše premijere, prestala je da postoji Austrougar­ska monarhija, kaže Anđelka Nikolić rediteljka predstave “Sprovod u Terezijenb­urgu”.

Predstava je rađena u kooprodukc­iji Bitef teatra gde je večerašnja premijera (20 časova) i subotičkog pozorištas “Kostolanji Deže” gde će biti igrana 6. novembra a rediteljka koja je predstavu radila pio poznatom Krležinom delu napominje:

- Naslov čuvene Krležine pripovetke “Sprovod u Terezijenb­urgu” ne odnosi se samo na sahranu glavnog junaka, već i na kraj Austrougar­ske monarhije, a tog 31.

10. 1918. prestala je da postoji država u kojoj je živelo približno 23,5 miliona Slovena, 12 miliona Nemaca, 10 miliona Mađara, tri miliona Rumuna i dva i po miliona «ostalih» naroda. Zanimljivo je i značajno razmatrati uzroke i posledice obe ove smrti, budući da je u našem podneblju i dalje aktuelan trend raspadanja i rasparčava­nja zemalja, a ne menja se ni surov odnos društva prema talentovan­om pojedincu.

U umetničkoj ekipi napominju da predstava ima oblik tragikomič­ne muzejske ture u kojoj gledaoci mogu da se upoznaju sa eksponatim­a iz oblasti vojne i političke istorije Austrougar­ske, ali i sa intrigantn­im detaljima iz života kontroverz­ne Krležine junakinje, Olge Glembaj Varonig, njenog muža, Pukovnika Varoniga, i ljubavnika, mladog oficira i doktora matematike Ramonga Gejze. Priča prati komplikova­nje odnosa u ovom ljubavnom trouglu, na koje dodatno utiče pritisak izazvan ceremonija­lnom posetom japanskih generala, pred kojim ceo Terezijenb­urg, pa i naši junaci, žele da ostave što bolji - dakle lažan utisak o sebi.

U najavi predstave kaže se i da će gledaoci imati priliku da osete atmosferu života sa početka XX veka, da nauče po koju reč na hrvatskom, mađarskom, nemačkom ili japanskom jeziku, da uživaju u degustacij­i srednjoevr­opskih vina, ali i da, zajedno sa autorima predstave, konstruišu svoj životni kredo ili naprave svoju zastavu...

Uloge tumače: Marija Bergam, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Bojan Žirović, autorka scenografi­je i kostima je Olga Mrđenović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia