Blic

Pronađena crna kutija aviona

NA DNU MORA NAĐENI I OSTACI SRUŠENE LETELICE, POTRAGA ZA TELIMA I DALJE TRAJE

-

četiri dana nakon pada aviona „Lajonera“, kada je život izgubilo 189 putnika, ronioci su pronašli crnu kutiju letelice na dnu mora.

- Bio sam očajan jer je struja ispod jaka, ali sam bio siguran u alatke koje sam dobio. Počeo sam da kopam i čistim ostatke olupine sve dok nisam dopro do narandžast­og predmeta - rekao je jedan od ronilaca, narednik Hendra.

Crna kutija pronađena je 500 metara severozapa­dno od koordinata na kojima je izgubljen kontakt sa avionom. Predata je Nacionalno­m komitetu za bezbednost u transportu Indonezije, a očekuje se da bi mogla da otkrije zbog čega je avion star samo dva meseca pao u vodu.

Takođe, potvrđeno je da su na dnu mora pronađeni i delovi letelice.

Istovremen­o, na moru je nastavljen­a potraga za telima, dok su na kopnu održane prve sahrane identifiko­vanih žrtava.

Podsećamo, avion loukost kompanije „Lajoner“srušio se 29. oktobra, 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte. Podaci sa portala za praćenje letova „Flajt radar 24“pokazuju da su se prvi znaci da nešto nije u redu pojavili na visini od 610 metara. Avion se potom spustio i skrenuo levo, pa se ponovo popeo i počeo da dobija na brzini, ali je na visini od 1.113 metra s njim izgubljen kontakt. U avionu je bilo 189 ljudi, među kojima je bilo i dece i dve bebe. Niko nije preživeo nesreću.

 ??  ?? lične stvari putnika plutale su vodom
lične stvari putnika plutale su vodom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia