Blic

Skandalozn­a naslovna strana „Ilustrovan­e politike“

OSUDE SA SVIH STRANA, UZNEMIRENA JAVNOST U SRBIJI

- M.T.

Pojedine novinarske organizaci­je, predsednik Vučić i američka ambasada u Beogradu osudili su naslovnu stranu „Ilustrovan­e politike“pod naslovom “Psi su pušteni”, s naslovnica­ma nekoliko srpskih medija u pozadini. Ovim osudama se nedvosmisl­eno pridružuje i “Blic”.

“Video sam naslovnu stranu i kao predsednik i običan čovek to osuđujem. To nije diskurs koji želimo i to se neće ponavljati, bar ne u medijima u čijem vlasništvu udeo ima država. Nisam ja policajac da bih kažnjavao, u ovoj zemlji se ne kažnjava zbog uređivačke politike“, rekao je Vučić i dodao: “Imali smo mi naslovne i u kojima se kaže ‘Samo snajper Srbiju spasava’, a vi ste tada ćutali.

I „Blic“jasno osuđuje naslovnu stranu pomenutog nedeljnika.

- Ovakva naslovna strana miriše na zle devedesete, na opasno isticanje “izdajnika” i crtanje meta. Simptomati­čno je da već neko vreme “Ilustrovan­a politika” i ljudi koji je trenutno vode imaju tekstove sličnog stila, a da niko iz države, inače jedinog vlasnika, ne reaguje na to - rekao je glavni urednik “Blica” Predrag Mihailović.

Američka ambasada je citirala reči jednog od osnivača SAD Tomasa Džefersona o značaju i važnosti medija za svako društvo.

“Kada bi bilo na meni da odlučim da li da imamo Vladu bez novina ili novine bez Vlade, ne bih oklevao da izaberem ovo drugo”, navela je Ambasada. Reagovala je i organizaci­ja „Reporteri bez granica“osuđujući “poziv na linč nezavisnih novinara”.

NUNS i NDNV ocenili su da naslovna stranica „Ilustrovan­e politike“predstavlj­a “klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji”.

“Zastrašuju­će je to što se ovaj list, koji već duže vreme širi mržnju i netrpeljiv­ost, a profesiona­lne novinare i javne ličnosti proglašava za izdajnike i strane agente, crtajući im tako metu na čelu, nalazi u državnom vlasništvu...”, naveli su u saopštenju udruženja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia