Blic

Odalović je čak i u Vladi nameštao poslove prijatelju

GDE GOD DA JE U DRŽAVI RADIO VISOKI FUNKCIONER SPS-A, POSLOVE JE DOBIJALA KOMPANIJA NJEGOVOG DRUGA

- Slađana vukašinovi­ć

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarst­va spoljnih poslova, nije svom prijatelju nameštao samo tendere za opremanje MSP-A i Skupštine Srbije, kako je otkrio “Blic”, već je isto to radio i dok je bio sekretar Vlade Srbije 2012. i 2013. godine.

Odalović je dok je bio u Vladi pod sumnjivim okolnostim­a firmi svog prijatelja Vlade Živanovića “Drvoimpeks inženjerin­gu” dodelio poslove vredne 39 miliona dinara.

Reč je o iznosu sa PDV koji je ostvaren za samo godinu i po dana, od sredine 2012. do kraja 2013. godine, kada su dva prijatelja sklopila pet ugovora o poslovnoj saradnji, od kojih su čak tri bila u pregovarač­kom postupku. Drugim rečima, nije bio raspisan tender za neke poslove, što otvara vrata za sumnju da su poslovi oko nabavke nameštaja, ali i uređenja enterijera namešteni.

Razlog za sumnju javnost može da leži i u činjenici što ova firma učestalo dobija poslove upravo u institucij­ama gde je Odalović generalni sekretar, pa je tako sa ove pozicije u tri različite državne institucij­e u džep svog prijatelja ubacio oko 75 miliona dinara. Reč je o Narodnoj skupštini, gde je vrednost poslova koje je dobio “Drvoimpeks inženjerin­g” bila 25 miliona, te o Ministarst­vu spoljnih poslova 10 i u Vladi Srbije još 35 miliona dinara.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11, koji nam je i dostavio pet ugovora na uvid, tvrdi da su poslovi za “Drvoimpeks inženjerin­g” štimovani, pa su mu čak dodeljeni i oni s kojima nema veze, poput nabavke skenera, štampača i računara.

- Reč je o maloj firmi koja sa računarima nema nikakve veze, ali je tender bio tako upakovan da su se i oni, skeneri i štampači, kupovali zajedno sa kancelarij­skom nameštajem. Reč je o opremanju administra­tivnih prelazi Končulj i Jarinje, krajem 2012. godine, nekoliko meseci nakon što je Odalović ustoličen na funkciju generalnog sekretara Vlade. I taj veliki posao pripao je firmi njegovog prijatelja, iako je vrednost bila nešto veća od procenjene vrednosti nabavke od 18,5 miliona dinara bez PDV. Živanović je ponudio 19,2 miliona bez PDV, odnosno 23,1 milion s ovim porezom i dobio je posao. Znam da je bio još jedan ponuđač, ali je on odbijen iz nekih formalnih razloga da bi se utro put da firma Odalovićev­og prijatelja dobije ovaj posao - objašnjava naš sagovornik, i dodaje:

- Uostalom, javna je tajna u Vladi bila da je vlasnik

Živanović dobio posao opremanja administra­tivnih prelaza Končulj i Jarinje 2012. godine nekoliko meseci nakon što je Odalović ušao u Vladu

“Drvoimpeks­a” najbolji prijatelj generalnog sekretara Vlade. To su znali i u Upravi za zajedničke poslove republički­h organa, koja formalno i raspisuje tender, pa su prema njemu i kreirali uslove.

On dodaje da je slična situacija bila i kod drugih poslova koje je dobijao “Drvoimpeks inženjerin­g”.

- Nakon ovog posla, ova firma je za potrebe Vlade dobila za nepunih godinu dana još četiri ugovora. Od toga, čak tri su dobijena u pregovarač­kom postupku, a ticala su se nabavke kancelarij­skog nameštaja. Sve te tri ponude koje su date gotovo su se u dinar poklopile sa procenjeno­m vrednošću nabavke i iznose po 4.509.000 dinara. Takva slučajnost je toliko malo verovatna da bilo ko normalan mora da posumnja da je sve unapred dogovoreno. Treba da se zna da jeste bilo dogovoreno, a rezultat tog dogovora u ova tri pregovarač­ka postupka je 13.527.000 dinara u džepu

Živanovića. Posebna je priča to što su dva od tri ugovora čak i istog dana potpisana, 18. septembra 2013, dok treći nosi datum od 19. avgusta iste godine, kaže naš sagovornik i objašnjava:

- Suština je da je velika nabavka razbijena na tri male, što je, uz pregovarač­ki postupak, oproban recept za nameštanje tendera određenoj firmi. U avgustu 2013. godine “Drvoimpeks­u” su pripali i radovi na uređenju jednog vladinog objekta i za to mu je plaćeno 1,8 miliona dinara. Treba da se zna da je ova firma tek s dolaskom Odalovića u državne institucij­e postala favorit u dobijanju poslova. Pre toga to je bilo sporadično.

Veljko Odalović je u izjavi “Prvoj televiziji”, u želji da pokaže da nije ništa sumnjivo u tome što je firma njegovog prijatelja nedavno dobila posao nabavke nameštaja u Ministarst­vu spoljnih poslova, sva naša saznanja praktično potvrdio.

- “Drvoimpeks” je desetak godina prisutan u državnim organima, te nije nikakvo iznenađenj­e što je i sada izabran - navodi Odalović.

Naravno da nije, jer je Veljko Odalović 2008. godine izabran za generalnog sekretara Skupštine Srbije i vrlo brzo nakon toga firma njegovog prijatelja dobija posao.

 ??  ?? odalović je, radeći u vladi, skupštini i msp-u, u džep svog druga vlade živanovića ubacio "# miliona dinara
odalović je, radeći u vladi, skupštini i msp-u, u džep svog druga vlade živanovića ubacio "# miliona dinara
 ??  ?? drvoimpeks inženjerin­g opremao i prelaz jarinje
drvoimpeks inženjerin­g opremao i prelaz jarinje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia