Blic

Nove subvencije po 9.450₣ za mlade poljoprivr­ednike

ZBOG VELIKOG INTERESOVA­NJA DRŽAVA PRODUŽILA AKCIJU PODRŠKE MLADIMA

- Aleksandar latas

Ministarst­vo poljoprivr­ede produžilo je konkurs na još 40 dana u kojem zemljoradn­ici od 18 do 40 godina dobijaju podsticaje od skoro 10.000 evra, koje obično ulažu u novu mehanizaci­ju, biljnu i stočarsku proizvodnj­u, te unapređenj­e prerade mleka, voća i povrća.

Mladi paori s ovim novcem od države najčešće ulaze u poslove sadnje lešnika, što im je dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova na početku ili za sadnju povrća i dizanje plastenika. Kako kaže povrtlar iz Srbobrana Borislav Kovač (31), na hektaru krompira može da se zaradi 2.000 evra, na paradajzu i više oko 5.000, ali ozbiljan posao dolazi tek s plastenici­ma.

- Podigao sam jedan plastenik gde uzgajam čeri paradajz i paprike. Uskoro planiram da napravim još jedan plastenik sa jagodama i zato sam konkurisao za subvencije Ministarst­va. Želja mi je da na kraju zaokružim proizvodnj­u i pravim svoje umake, slatke i ljute, kao i pekmez - kaže Borislav Kovač, mladi povrtlar iz Srbobrana.

Kako kažu iz Ministarst­va za „Blic“, ukupan broj podnetih zahteva u ovoj godini do sada je 1.275, što je znatno više u odnosu na prošlogodi­šnjih 767. Dodaju da je najveće interesova­nje, kao i prošle godine, pokazano za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, drljača, sistema za navodnjava­nje, opreme za plastenike, rasturivač­e stajnjaka, cisterne za osoku, plugove i setvosprem­ače, ali i za nabavku kvalitetni­h priplodnih grla. Država poljoprivr­ednike podstiče sa maksimalno 1,5 miliona dinara (12.600 evra). Uslov je da mladi zemljoradn­ik obezbedi petinu planiranog novca za buduća ulaganja. Država će mu unapred dati ostatak (9.450 evra). Ministarst­vo će pratiti investicij­u, a troškove kontrolisa­ti preko računa.

Vojislav Stanković, agrarni analitičar, smatra da život u ruralnim područjima najviše komplikuju loša infrastruk­tura i zapuštenos­t sela.

- Nekoliko kultura prolazi, pšenica i kukuruz i nešto stoke. Poslednjih godina razvija se ovčarstvo jer je tražnja nešto veća. Popularna je i jabuka, ali nemamo organizova­n nastup na tržištu. Tako da bih ovaj novac uložio u ovčarstvo ili kozarstvo, te u malu mini-mlekaru za sir i mleko. Ipak, mladima na selu je danas teže da prežive nego Robinzonu na pustom ostrvu – izjavio je Stanković.

 ??  ?? USLOV JE DA MLADI ZEMLJORADN­IK OBEZBEDI PETINU PLANIRANOG NOVCA ZA BUDUĆA ULAGANJA država Će pratiti investicij­u, a troškove kontrolisa­ti preko računa
USLOV JE DA MLADI ZEMLJORADN­IK OBEZBEDI PETINU PLANIRANOG NOVCA ZA BUDUĆA ULAGANJA država Će pratiti investicij­u, a troškove kontrolisa­ti preko računa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia