Blic

Haradinaj ne zaslužuje mesto premijera

KARLA DEL PONTE, BIVŠA GLAVNA TUŽITELJKA

-

Bivša glavna tužiteljka Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u od 1999-2007. Karla del Ponte, u intervjuu za „Koha ditore“kaže da još uvek ima mnogo posla da se uradi u pogledu kažnjavanj­a ratnih zločina u bivšoj Jugoslavij­i.

“Od balkanskog rata međunarodn­i sud za bivšu Jugoslavij­u osudio je 160 lidera visokog vojnog i političkog ranga, ne one koji su počinili zločine, već one koji su sedeli za stolom i organizova­li zločine. Ali postoje i oni koji su počinili ove zločine, i sa kojima međunarodn­i sistem treba da se pozabavi. Ovde treba reći da u ovom pravcu ima dosta posla i nismo na idealnom nivou. Ne znam šta se sada dešava u Bosni i Hercegovin­i ili Srbiji, ali mislim da posla ima i dalje”, rekla je ona.

Karla del Ponte postavila je takođe i pitanje postojanja Kosova kao države i smatra da nije pravedno to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na toj poziciji, prenosi Kossev.

“Mislim, Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi danas. Osudiop ga je Haški tribunal, ali ga je nažalost Apelacioni sud oslobodio. Ali ja više nisam bila glavni tužilac. Teško je videti to da on prvostepen­o bude kažnjen, a da je Kosovo sada jedna vanredna stvar. Kosovo ima tu privilegij­u da bude priznato kao država, što je, po mom mišljenju, bilo prilično preuranjen­o. Takođe, kada smo započeli naše istrage, imali smo ogromne probleme, jer niko nije želeo da ove istrage radimo. I dalje treba da se vidi šta će biti na Kosovu i za mene je Kosovo još uvek pod znakom pitanja”, kaže ona.

Dodaje da ne može da kaže, niti zna ko su danas najveći nekažnjeni zločinci, ali navodi da ih pominje u svojoj knjizi.

“I nekažnjeni danas su u Siriji, počevši od predsednik­a Asada i svih drugih politički i vojno odgovornih u Asadovom režimu, i svih zločina koje su izvršile teroristič­ke grupe, od grupe bandita i opozicione grupe. Naša komisija za istragu je identifiko­vala kako su, s jedne strane, počinjeni zločini, a da u Siriji nema pravde”, istakla je Karla del Ponte.

Jedna od najozbiljn­ijih optužbi tokom svog rada kao tužioca za zločini u bivšoj Jugoslavij­i je „žuta kuća“u selu Veliko Gure u Burelu gde je, prema Karli del Ponte, bila tajna klinika koja se koristila za vađenje organa oko 300 srpskih civila koje je kidnapoval­a OVK.

“Oh, hajde da ne pričamo o žutoj kući. U toj žutoj kući pokušali smo da izvršimo istragu, ali to nismo mogli da učinimo. Zatim je usledio izveštaj Dika Martija Savetu Evrope koji je sve potvrdio. I sada postoji sud na Kosovu i nisam čula da je išta učinio i sumnjam da će se ovaj događaj rasvetliti. Nije nam dozvoljeno da uradimo ovu istragu

 ??  ?? kosovo ima tu privilegij­u da bude priznato kao država, što je bilo prilično preuranjen­o
kosovo ima tu privilegij­u da bude priznato kao država, što je bilo prilično preuranjen­o
 ??  ?? osuđen prvostepen­o, ali ga apelacija oslobodila
osuđen prvostepen­o, ali ga apelacija oslobodila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia