Blic

Dečak ostavljen ispred crkve dobio ime

- V. Lojanica

Mališan koji je 9. oktobra pronađen ispred crkve u Čajetini i čije roditelje istraga do sada nije pronašla, od danas se više ne vodi kao N.N.

Dečak je na predlog čajetinsko­g Centra za socijalni rad dobio identitet - zove se Jovan Gavrilović. Ime Jovan poteklo je od sveca Jovana Bogoslova, na čiji dan je pronađen pred vratima bogomolje, a prezime Gavrilović je po Svetom Arhangelu Gavrilu, čije ime nosi crkva u Čajetini.

Kao datum rođenja u matične knjige zaveden je 9. oktobar jer se poštovala reč užičkih neonatolog­a da je beba rođena nekoliko sati pre nego što je pronađena. Iako se ne zna gde je Jovan došao na svet, kao mesto rođenja mu je zavedena Čajetina, a državljans­tvo mu je srpsko. Ime roditelja ostaće nepoznato.

- Sledi drugi korak, a to je zbrinjavan­je deteta. Zasad smo najbliži odluci da Jovan ostane u bolnici još neko vreme dok ne odredimo staratelja, pa da onda idemo na usvajanje - saopštio je za „Blic“Pajo Jovanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Po njegovim rečima, veliki je broj građana Srbije, ali i naših ljudi iz inostranst­va koji su se javili da usvoje ostavljeno­g dečaka. Uskoro će biti poznata hraniteljs­ka porodica u kojoj će Jovan Gavrilović boraviti, ali ne dugo, jer Bogdanović procenjuje da bi za tri meseca, računajući od dana rođenja, dečak trebalo da bude usvojen.

U bolnici kažu da je mališan odličnog zdravlja.

Dečak je lepo napredovao, tako da je od dana kada je primljen u užičku neonatalog­iju dobio više od pola kilograma

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia