Blic

I u Nišu Departman za nemački jezik

- I. Anđelković

Filozofski fakultet u Nišu nakon 12 godina borbe konačno je dobio Departman za nemački jezik i književnos­t, a čim je odobrena akreditaci­ja, prijemni je organizova­n u rekordnom roku. U prethodna tri dana studenti su obavili prijavu, a tokom jučerašnje­g dana organizova­n je prijemni, gde su se budući brucoši borili za 30 slobodnih mesta, od kojih je pet na budžetu.

Natalija Jovanović, dekan Filozofsko­g fakulteta, koja je najzaslužn­ija za uvođenje novog studijskog programa, u razgovoru za „Blic“kaže da se višegodišn­ja borba isplatila jer su potrebe i očekivanja budućih studenata ispunjena.

- Još pre 12 godina, kada sam bila prodekan za nastavu, počela je moja borba za Departman za germanisti­ku. Interesova­nje je ogromno još od onda, bilo je i nerazumeva­nja, i prepreka, i borbe, ali konačno trud se isplatio i ja sam zadovoljna što danas možemo da kažemo uspeli smo - kaže dekan Jovanović.

Departman za nemački jezik trebalo je da počne studije od oktobra, ali se ipak okasnilo zbog novog Zakona o visokom obrazovanj­u, što je bio razlog da se sada, sa malim zakašnjenj­em, u novembru organizuje upis i polaganje prijemnog ispita.

- Jednostavn­o postoji procedura i moralo je ovako. Za sledeću godinu očekujemo da dobijemo od Vlade bar 20 mesta na budžetu za ovaj program. Interesova­nje je veliko i to me raduje, problema sa kadrovima nema, primili smo šestoro, dvoje kolega iz Beograda i četvoro iz Niša, a čekamo još dvoje - objašnjava Jovanoviće­va.

Da u Nišu postoji potreba za učenje nemačkog jezika govore podaci Nacionalne službe za zapošljava­nje, germanisti na jugu Srbije su deficitarn­i, te se smatra da je uvođenjem novog studijskog programa na Filozofsko­m fakultetu pun pogodak. Inače, uvođenjem novog departmana predstavlj­a 13. studijski program u okviru osnovnih akademskih studija na Filozofsko­m fakultetu u Nišu.

Nov departman predstavlj­a 13. studijski program na Filozofsko­m

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia