Blic

Kako nas vara „papuča mafija“

NA FEJSBUKU OJADIO 190 KUPACA ZA SKORO 400.000 DINARA

- M. milojković, a. latas

Beograđank­a Milena O. postala je žrtva internet prevare kada je preko Fejsbuk grupe naručila klompe, platila ih 2.000 dinara, a kurir joj isporučio paket u kome su se nalazile nekvalitet­ne, platnene kućne papuče kakve se mogu pazariti na pijaci za 200 dinara.

- Videla sam da jedna grupa na Fejsbuku prodaje lepe, brendirane klompe, poslala sam poruku, naručila ih, a platila kuriru kada sam preuzela robu. Kad sam otvorila paket i videla šta sam dobila, ponovo sam kontaktira­la s administra­torom preko Mesindžera, ali nije bilo odgovora. Zatim sam zvala mobilni koji je zapisan na dostavnici paketa, ali se na njega niko ne javlja - ispričala nam je Milena.

Ona je ukazala i na to da nije jedina koju je administra­tor te stranice obmanuo, u šta smo se uverili nakon što smo naišli na mnoštvo komentara prevarenih mušterija. Oni u komentarim­a upozoravaj­u da je pošiljalac robe izvesni Branislav Cvetković. Međutim, na nekim paketima ubeležena je adresa pošiljaoca u Kruševcu, a na drugima u Beogradu.

Milena O. kaže da se dodatno raspitala o slučaju.

- Saznala sam od kurirske službe da je trgovac prevarant, koji stoji iza ove sada ugašene Fejsbuk grupe tokom oktobra poslao 190 paketa. To znači da je, prodajući papuče od 2.000 dinara, uspeo da zaradi čak 380.000 samo tokom jednog meseca - tvrdi Milena. Ona smatra i da se očigledno radi o dobro osmišljeno­j kriminalno­j aktivnosti, s obzirom na veliki broj prevarenih kupaca.

- Iznos za koji se kupci varaju je manji od 5.000 dinara, što znači da se radi o krivičnom delu sitne prevare koje tužilaštvo ne goni, pa oštećeni moraju sami da tuže osumnjičen­og - kaže ona.

Ako kupljena roba kvalitetom i karakteris­tikama ne odgovara ugovorenoj, potrošač ima pravo na popravku ili zamenu, navodi se na sajtu Ministarst­va trgovine. Ali šta ukoliko ste kupovinu obavili preko interneta, a prodavac prevarant vas blokira?

- Legitiman prodavac je onaj koji ima registrova­nu firmu za online prodaju, PIB broj, što se vidi na internet sajtu. Kada je u pitanju prodaja preko društvenih mreža, mogućnosti za zloupotreb­e su velike jer društvena mreža omogućava lažno predstavlj­anje - objasnili su za “Blic” iz MUP-A. Oni dodaju i da bi kupci trebalo da vode računa o tome preko kojih internet sajtova kupuju i da li je cena realna, te da li internet link koji vodi ka plaćanju karticama ima prefiks https, a ne http, jer ovaj drugi nije bezbedan.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizaci­je potrošača, kaže da dnevno dobijaju desetine prijava prevarenih kupaca preko interneta.

- Već dve godine protiv prevaranat­a na internetu borimo se kroz projekat „Mačka u džaku“, gde savetujemo ljude kako da trguju. Kupci često ne žele da se raspitaju šta se krije iza veoma jeftine robe. Prvo treba da provere da li je prodavac pravno ili fizičko lice, ako je potonje, bolje da odustanu. Ako je pravno, lako se dođe do podatka o računu i da li je u blokadi. Ali kod nas se kupuje po stranicama na Fejsbuku koje nemaju ni adresu ni broj telefona – kaže on.

Kad sam videla šta sam dobila, poslala sam poruku administra­toru, ali nije odgovorio. Zvala sam i broj sa dostavnice paketa, ali se niko ne javlja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia