Blic

Anatomija propasti DJB

Nakon ostavki, odlazaka iz stranke i formiranja novih klubova, poslanička grupa Dosta je bilo (DJB) i formalno je prestala da postoji u srpskom parlamentu.

- Lana gedošević

Poslednji udarac pred raspad zadao je poslanik i nekada potpredsed­nik pokreta DJB Dušan Pavlović, koji je pre nekoliko dana napustio poslanički klub i tako povukao nogu da još četiri poslanika za njim učine to isto. Na ovaj način se DJB i bukvalno razbio na komade.

Kako sada stvari stoje, osnivač Pokreta DJB i njen doskorašnj­i lider Saša Radulović više nema ni svoj pokret, a ni poslaničku grupu čiji je šef bio jer, osim njega i još jedne poslanice, praktično više niko nije u DJB. Tačnije, od ukupno 16 mandata, koliko je ovaj pokret osvojio na poslednjim parlamenta­rnim izborima 2016. godine, a nakon odlazaka i ostavki, DJB pravno-formalno u Skupštini više ne postoji jer nema minimum od pet poslanika da bi mogao da ima poslaničku grupu.

- Dušan Pavlović je već duže vreme pasivan zbog neslaganja sa politikom DJB oko Kosova i Metohije. Njegov stav je da trenutnoj vlasti treba prepustiti da neometano “završi Kosovo” - navedeno je u saopštenju DJB od pre nekoliko dana, gde je objašnjen jedan od poslednjih odlazaka.

Tako je nekadašnji lider DJB Saša Radulović ostao bez svog bliskog saradnika, ali ne samo bez njega jer je za Pavlovićem iz Pokreta izašlo još četvoro poslanika: aktuelni predsednik DJB Branislav Mihajlović, kao i poslanici Jasmina Nikolić, Ratko Jankov i Ana Stevanović. Međutim, razlozi nisu samo, kako je Pokret saopštio, rešavanje statusa Kosova, već i neke druge stvari koje su izašle ovih dana na videlo, poput inicijativ­e za smenu trenutnog predsednik­a DJB Branislava Mihajlović­a.

- Usled protivstat­utarne inicijativ­e za smenu aktuelnog predsednik­a DJB, kao i zbog narušenih vrednosti i principa unutar Pokreta, istupam iz članstva u DJB

Od 16 poslanika, u redovima DJB su ostala samo dva poslanika

i podnosim ostavku na sve stranačke funkcije - napisala je na svom Tviter nalogu sada već bivša poslanica Pokreta Ana Stevanović.

Ovim povodom se oglasio i sam Mihajlović, koji je Radulovića

nazvao “opasnim prevaranto­m”.

- Dok sam još predsednik DJB, želim da ostavim istinu o toj političkoj organizaci­ji koja je od samog početka u rukama opasnih prevaranat­a, sa Sašom Raduloviće­m na čelu. Žalim što moji napori za spas DJB od tih šibicara nisu uspeli - napisao je Mihajlović, takođe na Tviteru.

On, Stevanović, Pavlović i još dvoje poslanika već su formirali novu poslaničku grupu koja se zove “Politika mora biti drugačija”.

To će biti drugi po redu poslanički klub koji je nastao iz DJB-A jer su ga pre izvesnog vremena formirali sada već bivši poslanici ovog pokreta, takođe nezadovolj­ni stanjem stvari u DJB-U. To se desilo nakon beogradski­h izbora, kada su iz članstva istupili nekadašnji potpredsed­nik Aleksandar Stevanović, koga su sledili Ljupka Mihajlovsk­a, Tatjana Macura, Vladimir Đurić i Nenad Božić. I oni su se organizova­li i napravili novu poslaničku grupu pod nazivom “Slobodni poslanici”.

 ??  ??
 ??  ?? Nekada su bili složni i svi zajedno pevali uz gitaru
Nekada su bili složni i svi zajedno pevali uz gitaru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia