Blic

Skot: Srbija i NATO danas imaju iste ciljeve

AMERIČKI AMBASADOR O BUDUĆOJ SARADNJI

-

NATO i Srbija imaju iste strateške ciljeve - Evropu koja je ujedinjena, slobodna i u miru i možemo da radimo zajedno kao partneri da postignemo te ciljeve, kazao je danas ambasador SAD Kajl Skot, obraćajući se na otvaranju 6. beogradske NATO nedelje.

“Srbija nije članica NATO i ne želi to da postane, ali mi smo ovde iz dva razloga i to da postignemo zajedničke ciljeve i partnerstv­o. NATO je posvećen miru, zajednički­m vrednostim­a i vladavini prava, a Srbija je bitan partner i ona će doprineti strateškim ciljevima da se postigne snažna i dugotrajna stabilizac­ija Srbije i regiona”, kazao je Skot.

Skot je dodao da Amerika Srbiju smatra vitalnim partnerom i dodao da je Srbija jedina zemlja u kojoj se NATO pojavio kao otvoreni ratni neprijatel­j, ali je sada situacija promenjena i to, kaže, daje optimizam po pitanju mira u celom regionu i mira između Beograda i Prištine.

- Najočigled­nija uloga NATO u regionu jeste da osiguramo sigurnost i stabilizac­iju, a iste ciljeve ima i Srbija. Zahvaljuju­ći Rezoluciji 1244 i povelji 4 UN, Kfor je vojna organizaci­ja koja se stara da postoji mir i sloboda kretanja za sve zajednice na KIM. SAD ima najviše vojnika i to radimo kako bismo se postarali da svi građani Kosova imaju mir i da budu sigurni - rekao je Skot.

Naveo je i da Srbija ima pravo da bude ponosna na svoju istoriju i na pobede u Prvom i Drugom svetskom ratu i dodao da je NATO i SAD drago što su bili partneri sa Srbijom u tim dvema velikim pobedama.

- Partneri smo i danas: kroz NATO, ali i kroz naše bilateraln­e odnose, kroz našu ekonomsku pomoć... Želim da zahvalim predsednik­u Vučiću što je stavio tačku na generaciju nemira i što je započeo rad na pronalažen­ju mirne budućnosti - naveo je američki ambasador.

 ??  ??
 ??  ?? „nato i sad partneri srbije“
„nato i sad partneri srbije“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia