Blic

Tramp sklonio i ministra pravde

- Ivana kešanski

Američki predsednik Donald Tramp je ostao bez još jednog člana kabineta, a to će imati veliki uticaj na nastavak istrage o Rusiji i njenom mogućem mešanju u američke izbore.

Ministar pravde Džef Sešns podneo je ostavku na Trampov zahtev, ubrzo nakon izbora za Kongres. U pismu koje je poslao Trampu Sešns je između ostalog naveo i: „Kao što ste tražili, podnosim ostavku“.

Tramp je za vršioca dužnosti ministra pravde imenovao Meta Vitakera, dosadašnje­g šefa Sešnsovog kabineta.

On je na Tviteru napisao da će Vitaker dobro služiti svojoj zemlji i zahvalio se Sešnsu na službi, rekavši da mu želi sve najbolje.

Sešns je bio veliki Trampov pristalica, pre svega zbog migrantske politike.

- On je divan čovek rekao je Tramp na jednom mitingu 2016. za vreme predsednič­ke kampanje.

Sešns, koji je bio senator Alabame, prvi je senator koji je javno podržao Trampa u kampanji. Međutim, njih dvojica se već duže vreme ne slažu i samo je pitanje vremena bilo kada će se razići.

Tramp je više puta izražavao bes i razočaranj­e Sešnsom od kada se izuzeo iz istrage specijalno­g tužioca o navodnim vezama predsednik­ovog izbornog štaba 2016. sa Rusijom. On je osuo paljbu po njemu preko Tvitera i u intervjuim­a, rekavši, između ostalog, da bi odmah odabrao drugog ministra da je znao da će se Sešns izuzeti iz istrage.

- Ministar pravosuđa je napravio veliku grešku - rekao je Tramp.

Istraga specijalno­g istražitel­ja Roberta Malera o mešanju Rusije u američke predsednič­ke izbore 2016. godine, kao i sumnjive veze Trampovih saradnika i ruskih zvaničnika, najmračnij­a je senka koja se nadvila nad Trampovom administra­cijom.

Maler je preuzeo istragu FBI-JA i njegov tim je pokrenuo sedam krivičnih prijava ili osuđujućih presuda i podigao optužnice protiv još 26 osoba i tri ruske kompanije, prenosi „Radio Slobodna Evropa“.

Kako se Sešns izuzeo iz istrage, njegov zamenik Rod Rozenstajn je nadgledao Malera. Sada se pretpostav­lja da će Rozenstajn da se vrati svojim uobičajeni­m obavezama, a nadgledanj­e preuzeti Vitaker. On je kritikovao Malerovu istragu u više navrata. Jednom prilikom je rekao da ministar pravde ima ovlašćenja da ukine budžet Maleru i zaustavi njegovu istragu. Izjavio je da je ta istraga otišla predaleko, kao i to da Trampove finansije ne bi smele da budu predmet istrage specijalno­g tužioca.

Kao vršilac dužnosti ministra pravde Vitaker će, kako navodi „Njujork Tajms“, imati moć da ukine budžet za istragu, da blokira neke njene delove, pa čak i da otpusti Malera. Već su najavljeni brojni protesti Trampovih kritičara sa ciljem da se zaštiti Malerova istraga. Ukoliko pak Vitaker smeni Malera, to će najverovat­nije iskoristit­i demokrate kako bi pozvale na Trampov opoziv.

TRAMP JE POSTAVIO SVOG PRISTALICU VITAKERA DA NADGLEDA ISTRAGU O RUSKIM VEZAMA

 ??  ?? iako je sešns bio prvi senator koji je javno podržao trampa u predsednič­koj kampanji, njihovo prijateljs­tvo nije dugo trajalo
iako je sešns bio prvi senator koji je javno podržao trampa u predsednič­koj kampanji, njihovo prijateljs­tvo nije dugo trajalo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia