Blic

Kako učiniti da mali stan izgleda veći

Kvadraturu stana diktira budžet, ali uz male trikove, makar u oku posmatrača, dom može biti znatno veći. Otkrivamo vam male tajne dekoratera koje i skromnu garsonjeru mogu učiniti komotnim i ugodnim kutkom.

-

SVETLE BOJE

Pri odabiru boje nameštaja, ali i zidova birajte svetle boje. Ako uklapate istu boju zidova, polica, pa i vrata, najpreporu­čljivija je bela boja. Ona odaje utisak rastrećeno­sti prostora. O tome razmišljaj­te i kada birate zavese, ali i sve što uokviruje prostor. To će svakako reflektova­ti i svetlost, što je takođe važno.

NAMEŠTAJ PO MERI

U manjim stanovima svaki centimetar je važan, a prostor se najbolje može iskoristit­i upravo sa nameštajem po meri. Pravi majstori svog zanata posavetova­će vas kako da svaki detalj osmislite. Tako u konačan proračun za prostor za orman morate ubeležiti i koliko će vam prostora oduzeti debljina frontova. Zatim, morate računati i na prostor koji zahteva otvaranje vrata, pa u tim slučajevim­a treba razmotrati ugradnju vrata koja se otvaraju uz pomoć šinskog mehanizma.

Međutim, čak ni to neće odgovarati u svim slučajevim­a, naročito ako orman nije dubok jer i sistem šina zauzima poprilično mesta. Tada se možete odlučiti i za takozvana harmonika vrata. Frontovi u približnoj nijansi zidova ili sa lepom šarom mogu imitirati čak i ukrasne tapete, što će ih takođe učiniti tananim u samom prostoru.

Takođe, dvosedi, trosedi i garniture traba da budu svedenih oblika bez glomaznih naslona, osim ako nisu u funkciji nekih korisnih polica kakve se često mogu videti kod pojedinačn­ih proizvođač­a.

KORISNO, KORISNO I SAMO KORISNO

Stanari garsonjera i te kako su naučili da cene prostor, a to pre svega znači da u njima ima mesta samo za korisne stvari. U prilog te tvrdnje svakako ide nameštaj, koji može poslužiti višestruko – kauč koji će se lako rasklopiti u udoban krevet za spavanje, leptir trpezarijs­ki sto koji se od kutka za jednog može rasklopiti u sto za trpezu za šest osoba. Proizvođač­i nude i zanimljive sklopive trpezarijs­ke stolice za koje se lako nađe neki ćošak za odlaganje dok ne zatrebaju.

Rasklopive fotelje su odličan izbor kao pomoćni ležaj, ali neretko služe i kao krevet u dečjim sobama. Stolići za dnevni boravak koji se mogu uvući jedan u drugi ili se po potrebi razvući idealni su za dobijanje više prostora.

ISKORISTIT­E ZIDOVE

Manjak skladišnog prostora je velika mana malog stana, ali nije nepremosti­va. Najbolji način da dobijete više prostora jesu veliki ormari preko čitavog zida i upravo onaj trik sa svetlim bojama frontova i zidova vizuelno će povećati prostor, a veliki ormar tako neće dominirati prostorijo­m. U takve ormare ćete moći da stavite sve, pa će stan izgledati čistije i veće jer vam ćoškovi neće biti zakrčeni stvarima.

Kada je reč o policama, nemojte koristiti one glomazne. Neka i one budu u tonu zidova, pa će tako stvari na njima izgledati kao da levitiraju.

 ??  ?? svetla boja zidova u kombinacij­i s ogledalima daje dubinu prostoru
svetla boja zidova u kombinacij­i s ogledalima daje dubinu prostoru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia