Blic

Branka Katić

-

,?

- Kada sam pročitala dramu i pogledala snimak predstave, odmah sam znala da želim da se pridružim veoma talentovan­om ansamblu i budem deo jedne odlične predstave. Video-zapisi pozorišta retko kada uspeju da zabeleže svu snagu i lepotu žive igre pred publikom, ali “Sumrak bogova” je uzbudljiva i potresna predstava i na snimku. Za ulogu Sofi volim da kažem da je oštra po ivicama, zahtevna, različita od svega što sam ranije imala prilike da odigram i kao takva meni je apsolutno dragocena.

Kako su tekle probe, saradnja s rediteljem, ansamblom predstave, B'3-om...?

- Moje divne kolege i zaposleni u BDP-U su učinili sve da mi pomognu. Bilo je intenzivno, uzbudljivo i naporno. Uspeli smo da održimo oko deset proba i na tome sam im beskrajno zahvalna. Jagoš je raskošan pozorišni reditelj, beskrajno talentovan, nepogrešiv u razumevanj­u ljudske duše, intuitivan, strastven, zaigran. Imam beskrajno poverenje u njega. Volim njegove predstave i radujem se svakoj sledećoj saradnji.

$ kako je, posle toliko godina, zaigrati na beogradsko­j sceni, doduše zasad na probama, bez publike... ali ipak?

- Osećam veliko uzbuđenje, veliku odgovornos­t, predstava je zaista fantastičn­a, pa mi je pre svega važno da se dobro uklopim. Kada radite alternacij­u, posebno je važno ispoštovat­i geografiju i intenzitet izvedbe onoga koga menjate, a opet naći u svim tim momentima i svoj izraz i emotivni put lika. Naći slobodu i radost izraza u jednom, da kažem, striktno ograničeno­m prostoru.

'ok ste radili, oblikovali ulogu, ko je za vas Sofi? - Sofi je predator, hladna, dominantna i opasna. Odgojena u privilegij­i, razmažena, beskomprom­isna… No, proces je u toku, možda je bolje da o tome pričamo posle premijere...

Kakav je vaš doživljaj cele te predstave koja - kroz priču o propasti bogate porodice, međusobnih odnosa njenih članova kao i sa najbližim okruženjem - vivisekcir­a mehanizam nastanka Iašizma, način na koji mu se čovek priklanja, svesno ili ne, stavlja u službu...?

- Uspon fašizma i jačanje izrazite desnice sa svim represijam­a, nasilnim kontrolom i ograničava­njem ljudskih prava je nažalost i dalje naša svakodnevi­ca.

'akle, aktuelno, zar ne? Naročito u Srbiji...

- Da, u Srbiji ali i u svetu. Situacija u našoj zemlji svedoči o velikom nezadovolj­stvu naroda zbog bahatog, oholog i nasilnog ponašanja onih koji su na vlasti.

Bilo bi lepo znati kada bi vas publika mogla videti kao Sofi…

- Bilo bi lepo, ali… Da je išlo po planu, predstava bi se igrala već polovinom avgusta na novoizgrađ­enoj letnjoj sceni BDP-A. Ovako, u novonastal­im okolnostim­a, nadajmo se, ne samo zbog predstave, da će pandemija utihnuti, pa ćemo u dogledno vreme i zaigrati.

Kako se nezvanično može čuti, vaša saradnja s Beogradski­m dramskim i s rediteljem Markovićem se nastavlja, kakvi su planovi, dogovori...?

- Još uvek biramo najbolji komad za nastavak saradnje a koji će imati premijeru u aprilu sledeće godine.

Vremenski, hronološki Sofi i „Sumrak bogova“u vašem proiesiona­lnom životu su između odlične serije „Novine“i predstojeć­eg filma „Kingsman“? Ģta je još aktuelno u vašoj karijeri?

- „Novine“su jedan od mojih najdražih projekata, tu seriju ponosno svima preporučuj­em. S nestrpljen­jem očekujem premijere tri filma koje sam radila prošle godine, “Kingsman” je jedan od njih, tu je zatim novi film divne engleske rediteljke Sali Poter gde sam imala priliku da u par scena glumim s uzbudljivi­m Havijerom Bardemom, a naša publika, nadam se s jednakim nestrpljen­jem, očekuje film pisca i reditelja Dušana Kovačevića koji je još uvek u fazi montaže, a gde sam se opet našla u odličnoj glumačkoj ekipi.

Kako ste provodili vreme u Beogradu van proba?

- Uživala sam s mojim Katićima, mnogo sam ih se uželela. Kao i uvek, nisam stigla da zagrlim sve koje volim. U Londonu sam, ali vratiću se uskoro, a ako sve bude dobro, dolaziću u Beograd najmanje jednom mesečno zbog predstave. To me raduje. .

Ne tako davno razgovaral­e smo o koroni, onome što donosi, odnosi… $ kako danas vidite stvari na tu temu?

- Čudna su vremena i kad nas uhvate lični nemiri, važno je znati da se svi suočavamo s istim ograničenj­ima i neizvesnom budućnošću. Čini mi se da je najvažnije naoružati se ljubavlju i biti strpljiv, da bismo mogli jedni drugima da pomognemo. Verujem da nismo ni na pola puta u borbi s virusom korona, važno je pridržavat­i se saveta lekara i biti društveno odgovoran. Vrlo je moguće da će sva ova neizvesnos­t i nemogućnos­t da se vratimo starim načinima života i rada potrajati. Umesto očajavanja i predavanja malodušnos­ti, volela bih da pokušamo da budemo inventivni, kreativni, da probamo da promenimo ova naša posrnula društva gde je profit i lični interes onih koji su na vlasti jedini cilj. Verujem u mogućnost izgradnje pravednije­g društva, gde svi imaju odgovornos­t za svoje postupke. Vreme je da odbacimo loše navike, apatiju, i nađemo način da napravimo bolji svet.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia